Novi DSS I ” Niš, moj grad” pokreću građanske inicijative za  besplatne udžbenike I vrtiće I ukidanje video nadzora “Oko sokolovo” 

NIŠ

Iz Nove demokratske stranke Srbije i koalicije “Niš, moj grad”, koji će zajedno izaći na predstojeće lokalne izbore, pokreću dve građanske inicijative, da svi niški osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike od naredne školske godine i da boravak dece u vrtićima bude besplatan, kao I  da se ukine video nadzor “Oko.sokolovo”. Predlog je da besplatne udžbenike omogući država, a ne da zavisi od budžeta Niša.

“Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditelji svake godine moraju da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata.

U većini drugih zemalja u našem okruženju, od Slovenije, preko Hrvatske, pa sve do Crne Gore i Severne Makedonije, udžbenici za sve đake koji pohađaju osnovnu školu su besplatni- istakao je Miodrag Stanković, gradski odbornik opozicione koalicije Niš, moj grad. 

Stanković smatra da treba obezbediti i besplatne vrtiće i ističe da na njihove odborničke inicijative za besplatne udžbenike do sada nije bilo odgovora vlasti. Zbog toga su, kako kaže, odlučili da pokrenu sa koalicionim partnerima iz Novog DSS građansku inicijativu za besplatne udžbenike I vrtiće.

Potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS-a i narodna poslanica Slađana Miletić kaže da besplatne udžbenike treba da omogući država, a ne da zavisi od budžeta Niša. Najavila je da će od ovog vikenda početi da sakupljaju potpise građana. Štandove će, kako navodi, postavljati sredom i subotom a svakim radnim danom će u terminu od 14 do 17 sati moći građani da potpišu inicijativu u prostorijama Novog DSS I koalicije Niš, moj grad. 

“Ono što me brine i zbog čega sam ljuta na ovu vlast je što se školstvo selektivno dozvoljava deci i nisu svuda uslovi isti. U nekim delovima zemlje besplatni udžbenici su već obezbeđeni, u nekim ih nema. Moja inicijativa će biti na višem nivou – da kroz skupštinske govore ili poslanička pitanja zatražim da se uvedu besplatni udžbenici za čitavu zemlju, da to ne zavisi od toga koliko koji grad ili opština imaju para” – navodi Miletićeva.

Miodrag Stanković iz opozicione koalicije “Niš, moj grad” je rekao da će sakupljati potpise i za ukidanje sistema “Oko sokolovo” dok se ne obezbedi dovoljan broj parking mesta u Nišu. 

Stanković je naveo da u Nisu ima oko  3.600 parking mesta  a registrovanih automobila oko 100.000. Kaže da kazne “Oka sokolovog” dodatno opterećuju skromne budžete građana, naročito ako kazna dođe do izvršitelja.

“Ne mislim da je loše kazniti bahate vozače i ne dozvoliti im da se parkiraju bilo gde. Sa ‘Okom sokolovim’ postoji drugi problem – što je tu kažnjen veliki procenat ljudi koji bi se inače parkirali tamo gde treba, ali Grad nije obezbedio mesta. Imamo komunalce koji šetaju i koji mogu da pozovu i prijave bahate vozače. Vozače ne treba da kažnjavamo zato što im nešto nismo obezbedili” – zaključila je Miletićeva. (kraj)DN/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare