Novi ciklus “Helpa”

LESKOVAC

U Leskovcu je danas  održana prezentacija programa „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, koji realizuje Nemačka nevladina organizacija HELP.

„Sam projekat se sprovodi na više lokacija u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i na Kosovu”, rekao je Vojkan Milovanović, ispred HELP-ove kancelarije u Nišu .

“Što se Srbije tiče, ovde ćemo podržati klijente iz pet gradova i opština, a Leskovac je jedan od njih. Predviđeno je da bude podržano najmanje 50 klijenata sa donacijama u vrednosti do 2400 evra. Što se delatnosti tiče podržavaju se zanatsko-uslužne delatnosti, a jedina delatnost koja se ne podržava je prosta trgovina i poljoprivreda. Biće podržani svi oni klijenti koji imaju zdrave poslovne ideje. U okviru samog projekta postoji i nekoliko obaveza koje će morati da se ispune, kao što je registracija delatnosti onako kako je zakonima Srbije to regulisano, finansijsko učestvovanje sa 20% u odnosu na vrednost donacije i da obave osam sati društveno-korisnog rada. Imamo veoma dobra iskustva u Leskovcu upravo na organizovanju društveno-korisnog rada, tako da očekujemo da će svi klijenti koje odaberemo dati svoj doprinos lokalnoj zajednici. Oprema je u vlasništvu prve dve godine i nakon tog preioda prelazi u vlasništvo klijenta,“ rekao je Milovanović.

 

Organizacija HELP je od 1999. godine do sada podržala oko 6000 klijenata širom Srbije, rečeno je danas.

Gradonačelnik Leskovca  Goran Cvetanović je rekoa da mala i srednja preduzeća stvaraju više od polovine bruto domaćeg proizvoda i da u njima radi gotovo dve trećine zaposlenih.

“Lokalna samouprava sprovodi brojne mere aktivne politike zapošljavanja, ali nam je izuzetno važna i dragocena pomoć organizacija poput nemačke organizacije Help, sa kojom smo u prethodnih nekoliko godina, u našem gradu pomogli 242 korisnika kroz donacije u opremi. I ovog puta, naročitu prednost u dobijanju grantova prosečne vrednosti u iznosu od 2400 evra, imaće nezaposleni, mladi, žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici nacionalnih manjina. To je dobra prilika da teže zapošljive kategorije stanovništva sebi obezbede egzistenciju kroz održivo poslovanje koje će biti od koristi za čitav grad”, rekao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare