Novi aparati revolucija u hirurgiji glave i vrata

NIŠ

                          

U prethodnom periodu, zahvaljujući investicijama Ministarstva zdravlja, ORL klinika u Nišu opremljena je novim intraoperativnim monitorinogom nerva. Omogućena je revolucija u hirurgiji glave i vrata uvodjenjem endoskopske sinus hirurgije kojom se ostvaruje ulaz u sinuse i otklanjanje promena u nosu bez traume na glavi. Obezbedjena je i aparatura za vadjenje stranih tela iz pluća kod dece, zahvaljujući kojoj su spašeni životi mališana sa čitavog juga zemlje.

“Zahvaljujući podršci resornog ministarstva ORL klinika UKC u Nišu je dobila vrlo ozbiljnu  opremu sa kojom možemo da obavljamo najsofisticiranije i najkomlikovanije usluge, dijagnostiku i hirurške zahvate. Sa ponosom mogu da istaknem da više naše pacijente ne moramo da šaljemo u Klinički centar Srbije jer sve rešavamo ovde”, istako je profesor dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike UKC Niš.

                       Klinika je opremljena novim intraoperativnim monitorinogom nerva  koji lekarima omogućava da, kada stave skalpel na glavu ili vrat pacijenta, prelaskom preko ekrana vide koliko su udaljeni od nekog nerva.

                       “To je jako značajno jer na glavi i na vratu imate puno jako važnih nerava i čula koja  ne smeju prilikom operacije da budu oštećena kako ne bi pokvarili kvalitet života pacijenata. Sa tim aparatom imamo garanciju  da ćemo sigurno završiti opetaciju i da pacijent neće imati komplikacije. To  pruža sigurnost i pacijentu ali i lekaru”, objašnjava dr Dušan Milisavljević.

                      Druga velika investicija je endoskopsa sinus hirurgija koja je  praktično revolucija u hirurgiji glave i vrata što se tiče otorine. U pitanju je najsavremenija aparatura nemačke proizvodnje  i postoji na svim referentnim američkim i evropskim klinikama, a sada se nalazi  i u Nišu na ORL klinici.

                   “Sa ovom aparaturom bez ikakvih trauma na glavi i vratu, odnosno lobanji, ulazimo  u sinuse , otklanjanomo promene bilo koje vrste. Sa tim  aparatom je napravljen veliki pomak na našoj klinici. Uz to, uz podršku resornog ministarstva, poslali smo i naših pet lekara  ali i dve medcinske sestre u Ljubljanu gde su oni učili, a posle toga su profesori iz Ljubljane boravili kod nas gde smo zajedno otvorili jedno novo poglavlje na polju ove hirurgije”, ističe Milisavljević.

                    Prema njegovim rečima ORL klinika poseduje i najsavremeniju aparaturu za vađanje stranih tela kod dece i kod odraslih.

                  “To su intervencije pri kojima u vrlo kratkom vremenu morate da uđete u pluća odojčeta. Sredinom prethodne nedelje imali smo jednu takvu operaciju kod bebe stare desetak meseci. Ona je u Vranju lečena od bronhopneumonije nakon čega je prebačena u nišku Dečiju internu kliniku gde je lekar posumljao da možda  postoji i strano telo. Uz pomoć ove aparature strano telo je izvađeno i na taj način smo spasili  život tom detetu”, objašnjava Milisavljević.

                  Milisavljević kaže da će do kraja godine na ORL klinici biti obnovljen blok  za sterilizaciju kako bi sa sigurnošću sterilisali instrumente ali i da će  pomoći i kolegama koji se nalaze u zgradi gde je ORL klinika pomoći u stelizaciji njihovih istrumenata.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare