Novi ambasador SAD u Prištini preuzeo dužnost

PRIŠTINA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenijer uručio je danas akreditive predsednici Kosova Vjosi Osmani i time zvanično preuzeo dužnost ambasadora, preneo je Kossev.

Vjosa Osmani je potom na zajedničkoj konferenciji za novinare Hovenijeru poželela dobrodošlicu i istakla da SAD “nikada neće naći lojalnijeg i posvećenijeg saveznika od Kosova”.

Navodeći da je novi američki ambasador “posebno blizak sa Kosovom”, jer je i ranije radio na Kosovu, Osamni je istakla da se Kosovo danas mnogo razlikuje od Kosova kojeg se ambasador seća, jer je krenulo napred.

“Jedna stvar je ostala ista, odnos prema SAD. Rasli smo i razvijali se kao država jer smo blagosloveni što su SAD sa nama”, kazala je Osmani i izrazila nadu da će u narednom periodu ojačati odnosi dve države,  progurati ideale i demokratske vrednosti, prenosi Koha.

Novi ambasador je svoje obraćanje započeo na albanskom jeziku, rekavši da je veoma srećan što je Kosovu.

“Moramo da zahvalimo narodu Kosova koji je radio na izgradnji uspešne države. Čast je za moju karijeru što sam radio u procesima vezanim za Kosovo i čast mi je da radim ovde”, kazao je Hovenijer i dodao da “ima još dosta posla, kao i u svakoj državi” i da su SAD stabilan partner Kosova.

“Predsednik Bajden mi je poverio zadatak u vreme kada ovde još uvek ima nedovršenih poslova. Radićemo sa vama, sa Vladom, sa civilnim društvom, sa vašim građanima. Predsednikova posvećenost razvoju nezavisnih institucija, pravosuđa, veoma je važna u napredovanju ka evroatlantskim institucijama. To je početak dijaloga i to je veliki korak”, rekao je Hovenijer.

Posle konferencije za novinare, Osmani i Hovenijer uputili su se ka spomen statui prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, gde je novi ambasador SAD položio venac.

Džef Hovenijer – karijerni član Više službe za spoljne poslove sa činom ministra savetnika, bio je zamenik šefa misije u ambasadi SAD u Turskoj, a potom ga je Bajden predložio za američkog ambasadora na Kosovu.

Pre toga Hovenijer je bio vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministra savetnika za politička pitanja u ambasadi SAD u Berlinu. Služio je u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu, u OEBS, a bio je i u timu specijalnog izaslanika UN za status Kosova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare