Nova usluga Parking servisa: Parkraj i bicikliraj

NIŠ

·Niški Parking servis uveo je novu uslugu – iznamljivanje bicikala na parkilištu “Čair“. Građanima će na raspolaganju biti 26 bicikala koje je obezbedilo ovo preduzeće. Od danas vozači koji parkiraju svoj automobul na parkiralištu “Čairmogu odmah besplatno da koriste dva bicikla tokom perioda parkiranja. Sve dok je automobil na parkingu korisnik može da vozi bicikle.

„Stvaranjem mogućnosti korisnicima parkirališta “Čair” da  iznajme bicikale nastavljamo širenje ideje koju smo započeli prošle godine,  podizanja svesti građana o očuvanju ekološkog sistema i štetnog uticaja izduvnih gasova iz automobilana zdravlje ljudi”, rekao je  Dejan Dimitrijević, direktor „Parking servisa“. On dodaje da će u narednom periodu, ukoliko se pokaže interesovanje,ponudu prošire i dečjim biciklama.

Sat parkiranja na ovom parkingu košta 40 dinara. Novom uslugom nije planirano  dodatno plaćanje za bicikle osim plaćanja parkiranja.

 “Ideja nam je da ovo bude dostupno građanima  od 1. aprila do 1. novembra. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, onda može i da se produži. Želimo da promovišemo parking drajv sistem. On  je u svetu dafinisan tako da se parkirališta nalaze na periferiji tako da se smanjuje ulazak kolima  u grad. Kod na se bicikli rentaju korisnicima  da obave poslove u gradu, drugima za rekreaciju u parku Čair, .  a možda će biti i turista koji će biciklom ići do Niške banje, kada bude završena biciklistička staza“, rekla  je Marijana Radosavljević, rukovodilac službe za eksploataciju i kontrolu parkirališta „Parking servisa“.

Ovom uslugom “Parking servisa” nastoji se da se smanji saobraćajna gužva na gradskim saobraćajnicama.

“Ovaj projekat je doprinos smanjivanju saobraćajnih gužvi. Zavisno kako se projekat bude razvijao, ukolikobude imao podršku , utoliko će se on širiti, kako na drugim lokacijama u gradu, tako i na periferiji. Što se tiče stvaranja uslova da u većoj meri možemo koristiti bicikle i da imamo više biciklističkih staza, zahvaljujući izgradnji Somborskog bulevara, Bulevara Medijana i Bulevara cara Konstantina koji se gradi prema Niškoj Banji mislim da imamo dosta prostora, kilometara gde se oni mogu koristiti u rekreativne svrhe”, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradonačelnik je govoreći o širenju mreža biciklističkih staza rekao da će stručnjaci dati reč o tome gde je moguće ovu uslugu podržati novim biciklističkim stazama, koje saobraćajnice mogu to prihvatiti.

“Projektom zaobilazne pruge oko Niša stvoriće se uslove za potpuno novu saobraćajnu strategiju, koja će dati podršku i prevozu biciklima. Buduća saobraćajna studija odrediće novu saobraćajnu kičmu, novi bulevar od Železničke stanice do Trošarine, kada će biti potpuno i drugačije uređene saobraćajne komunikacije u gradu“, dodao je Darko Bulatović prilikom predstavljanja nove usluge na parkiralištu „Čair“.

Smanjivanje saobraćajnih gužvi smanjiće se zagađenja od izduvnih gasova iz vozila, što je itekako značajno za Niš u kome je koncentracija zagađenja na visokom nivou.

Za sada nije predviđeno samo rentiranje bicikla na one koji ne parkiraju vozila.

Vozačima je za sada na raspolaganju ukupno 26 bicikala.

Radno vreme parkirališta je od devet do 21 sat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare