Nova školska godina u niškim školama počela svečanim prijemom prvaka

NIŠ

Prvacima, svim osnovcima i srednjoškolcima želim srećan polazak u školu. Prosvetnim radnicima i zaposlenima u školama želim uspešnu školsku godinu. Pred vama je velika i časna uloga u obrazovanju i vaspitanju mladih. Verujem u dobar rezultat u predstojećoj školskoj godini koji će Grad Niš podržavati nastavkom ulaganja u obrazovnu infrastrukturu i podsticanju mladih u sticanju novih znanja koja su „zlatni ključ“ za godine i epohu pred nama. Znam da neće biti lako, ali neznanje je uvek bilo najskuplje. Stara mudrost nas upozorava da je obrazovanje kao veslanje uzvodno. Čim stanete, čamac vas vraća i udaljava od cilja. Na tom putu koji vas vodi do uspeha i ne dozvoljava zastajkivanje, želim vam mnogo zdravlja i svako dobro. Ovom porukom je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poželela svim učenicima niših osnovnih i srednjih škola, a posebno prvacima, početak nove školske godine.

     Inače, u Nišu je ovog septembra u prvi razred upisano 2200 prvaka što je, manje više, isti broj kao i prošle godine. Najviše prvaka upisalo je nekoliko škola koje se nalaze u naseljima koja se šire i u kojima se doseljava stanovništvo kao što su Pantelej, Duvanište ili kraj Knjaževačke ulice.

     Osnovna škola „Stefan Nemanja“ koja se nalazi na teritoriji GO Pantelej upisala je  ove godine pet odeljenja prvaka, odnosno oko 140 sedmogodišnjaka, kazala je direktorka ove škole Aleksandra Projović. Njima su početak školovanja na svečanoj priredbi u školskom dvorištu poželeli zamanica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović sa saradnicima, Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej kao i učitelji koji će sa njima provesti naredne četiri godine.

     „Velika je sreća i zadovoljstvo da imamo isti broj đaka kao i prošle godine jer to znači da se broj dece u gradu ne smanjuje.Ono što je  značajno za ovu školu to je da ima pet odeljenja prvog razreda, a videćemo koliko su učenika upisale i ostale škole. Puno je faktora uticalo da ova škola upiše ovako veliki broj sedmogodišnjaka. Opština Pantelej je jedna od opština u Gradu koja se ubrzano širi i po poslednjem popisu imala je najveći priraštaj stanovništva i to je dobro jer znači da će imati i više dece“, kazala je Davidović i dodala da je Grad kao i svake godine u budžetu izdvojio određena sredstava za pakete koji su pripremljeni za prvake. Grad brine i  ostalim učenicima i izdvaja redstva za stipendiranje i najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, a nagradjuje i najbolje studente. U planu je da se formira i fond za stipendiranje učenika i studenata sa invaliditetom kako bi što veći broj dece bio pomognut.

      Nataša Stanković, predsednik GO Pantelej je istakla da je ova opština i ove godine izdvojila sredstva da obraduje prvake.

     „Na teritoriji GO Pantelej imamo 4 škole na gradskom području i još 12 na seoskoj. Za sve prvake smo  i ove godine pripremili poklone. Kupili smo za svakog sedmogodišnjaka ranac koji smo i napunili celokupnim školskim priborom. Tu su pernice, blokovi, notne i obične sveske“, dodala je Nataša Stanković.

      Direktorka škole „Stefan Nemanjić“ Aleksandra Projović ne krije radost što su ove godine upisali najviše prvaka, 140.

     „Srećni smo kada upišemo  ovaj broj dece jer znamo da će škola živeti narednih osam godina  i da neće biti tehnoloških viškova i tehničkih problema u radu škole. Svake godine raspust koristimo da sredimo školu, da saniramo stavri koje su nam potrebne. Želimo da deci pružimo najbolje uslove za rad i ove godine smo nabavili tehničku opremu koja će se koristiti u nastavi, a radimo sve da bi deci bilo prijatno u školi“, istakla je Aleksandra Projović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare