Nova škola u Tutinu uz podršku EU i Švajcarske

TUTIN

Đaci četvorogodišnje osnovne škole u tutinskom selu Zapadni Mojstir dobili su novu školsku zgradu površine 200 kvadratnih metara sa uređenim školskim dvorištem za sportske aktivnosti zahvaljujući sredstvima koja su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

„Ovo je sada dodatni motiv za nastavnike i đake, jer nova škola pruža prave uslove za obrazovanje, a u njenom sastavu se nalazi i predškolsko odeljenje i ambulanta, što će doprineti da ljudi ne odlaze iz sela”, rekao je Jusuf Demić, direktor Osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“, podsećajući da je stanje u staroj školi bilo loše, plafon je otpadao, pod i prozori su bili dotrajali.

Kako je dodao, pored školskog objekta napravljeni su i tereni za odbojku, fudbal i košarku, što takođe znači mnogo za 25 učenika i učenica koji pohađaju školu.

Uz novu školu, stvaranju uslova da selo oživi doprinosi i lokalna samouprava koja radi na izgradnji puta do Zapadnog Mojstira. „Opština Tutin ulaže napore da stanovnicima udaljenijih područja obezbedi podjednake uslove za život kao što imaju stanovnici centralnog dela opštine. Unapređenjem obrazovanja u ruralnom području, ravnomernim razvojem celokupne opštine kao i ostalim  aktvnostima koje se realizuju u saradnji sa Evropskim PROGRES-om, opština Tutin daje svoj skroman doprinos evropskim integracijama Republike Srbije”, rekao je Kenan Hot, predsednik opštine Tutin.

Ističući značaj podrške donatora koji su za realizaciju projekta opredelili 83.000 evra, kao i lokalne samouprave koja je učestvovala sa 73.800 evra, Bahtir Hamidović iz Odeljenja za projektovanje i lokalni ekonomski razvoj u opštini Tutin napomenuo je da je inicijativa za izgradnju nove škole potekla od meštana jer, prema njegovim rečima, za stanovništvo ovo nije samo školski objekat, već mesto okupljanja lokalne zajednice.

EU i Vlada Švajcarske, preko Evropskog PROGRESa, uložile su skoro dva miliona evra u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje, što dugoročno doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju. Pored nove škole u tutinskoj opštini, renovirano je još pet škola, u Beloj Palanci, Blacu, Crnoj Travi, Leskovcu i Kuršumliji  sa ciljem da sva deca, kako iz urbanih tako i iz ruralnih sredina, imaju iste uslove obrazovanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare