Nova podrška EU unapređenju konkurentnosti i održivosti mikro i malih preduzeća

SOKOBANJA

Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO podržati sa preko 600.000 evra realizaciju 20 novih projekata koji će doprineti većoj konkurentnosti i održivosti preduzeća, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora EU PRO-a koji je održan danas u Sokobanji.

Organizacije za podršku poslovanju čiji su projekti putem javnog poziva ocenjeni kao najbolji pomagaće kroz svoje aktivnosti malim i srednjim preduzećima da unaprede proizvodne procese kao i kvalitet proizvoda i usluga, a pružiće im podršku u uvođenju relevantnih standarda i osvajanju novih tržišta.

Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić je istakao zahvalnost Evropskoj uniji i Vladi Srbije na podršci ekonomskom razvoju Sokobanje u kojoj se u okviru EU PRO realizuju dva projekta vrednosti preko 950.000 evra. Pored uvođenja i razvoja geografskog informacionog sistema u funkciji razvoja turizma u Sokobanji se rekonstruiše postrojenje za preradu pitke vode „Carina“ koje su danas obišli predstavnici Delegacije EU, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva privrede, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i UNOPS-a koji sprovodi EU PRO.

„Ovaj projekat ekonomske infastrukture u Sokobanji treba pre svega da doprinese unapređenju turističke ponude jer će korist imati ne samo pružaoci turističkih usluga već i svi turisti koji tokom godine dolaze u ovu banju koja je proglašena među pet turističkih destinacija u Srbiji za 2018. godinu“, rekao je prilikom obilaska postrojenja, Branko Budimir, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za evropske integracije i predsedavajući Upravnim odborom EU PRO-a.

„Lokalne samouprave su najvećoj meri zadovoljne realizacijom programa, a Sokobanj je, kao aktivni partner, prepoznala mogućnost finansiranja iz različitih programa Evropske unije,“ rekao je Budimir dodajući da Ministarstvo za evropske integracije i predstavnici Delegacije EU već planiraju novu podršku lokalnim samoupravama na kojima ostaje da pripreme dobre predloge projekata.

Uz podršku EU i Vlade Srbije od skoro 750.00 evra opština Sokobanja će kroz rekonstrukciju postrojenja za preradu vode za piće „Carina” i izgradnju 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže, moći da reši problem vodosnabdevanja i nestašice vode sa kojim se suočava godinama unazad.

Šefica Kancelarije UNOPS-a Mikela Telatin je navela da će projekat unaprediti turistički potencijal opštine, privući investitore, otvoriti nova radna mesta, ali i unaprediti kvalitet života lokalnog stanovništa.

Na sastanku UO u Sokobanji je takođe predstavljen dosadašnji napredak koji se ogleda u 224 odobrena projekta vredna preko 18 miliona evra. Trenutno kroz program 56 lokalnih samouprava realizuju 96 projekata iz oblasti infrastrukture, izrade planske i tehničke dokumentacije i uvođena geografskih informacionih sistema. Važan uspeh ostvaren je kroz podršku datu u vidu opreme za 94 preduzeća koja su otvorila 115 novih radnih mesta.

„EU PRO program je jedinstven program po broju opština koje obuhvata kao i raznovrsnosti i broju projekata koji se finansiraju iz sredstava Evropkse unije a sprovode u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije“, rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„U partnerstvu sa EU uspeli smo da usmerimo sredstva u projekte prioritetne za lokalni ekonomski razvoj, uključujući tu i podršku razvoju domaće privrede, fokusirajući se na područja gde su sredstva manje dostupna,“ rekla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede. Ona je istakla da je podrška EU preduzećima preko EU PRO programa komplementarna aktivnostima ministarstva a namenjena je upravo malim i mladim preduzećima.          

„Evropska unija je kroz EU PRO prvenstveno tu zbog vas, mi želimo da unapredimo život na lokalu, da ulažemo u konkurentnost privrede, da poboljšamo poslovno okruženje, lokalnu infrastrukturu kao i socijalnu inkluziju“, rekla je Ana Stanković, menadžerka projekata u Delegaciji Evropske unije.

Na današnjem sastanku u Sokobanji predstavljeni su i primeri dobre prakse lokalnih samouprava koje evropske fondove koriste za sprovođenje projekata važnih za lokalne sredine. Predstavnici Grada Kragujevca koji realizuje čak četiri projekta vredna više od 1.2 miliona evra kao i opštine Bojnik koja sprovodi projekat infrastrukturnog opremanja nove agro-biznis zone u Kosančiću vredan milion evra, poručili su svojim kolegama i koleginicama iz lokalnih samoprava da se uspeh u privlačenju investicija ostvaruje ulaganjem u ljudske resurse kao i dugoročnim starteškim planiranjem.

Članovi Upravnog odbora su se saglasili i sa kriterijumima drugog javnog poziva za podršku preduzetnicima/cama, mikro i malim preduzećima kroz nabavku opeme i uvođenje usluga koji će biti objavljen naredne nedelje.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare