Nova Naša reč na 24. generalnoj konferenciji ICOM-a u Milanu

MILANO-LESKOVAC

 

Najveća međunarodna asocijacija stručnjaka koji rade u muzejima, naučnika i istraživača koji se bave istraživanjem i očuvanjem kulturnog nasleđa – Međunarodni savet muzeja (ICOM – International Council of Museums) održao je ove godine svoju trijenalnu generalnu konferenciju  u Milanu, Italija. Konferencija je okupila oko 3.500 muzealaca, a sa velikom ekipom volontera i zvaničnika u milanskom MiCo centru okupio se impozantan broj od oko 4.000 ljudi, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč koji je u Milanu imao i svog specijalnog izveštača.

Tema konferencije bila je Muzeji i kulturni pejzaži i njome se na svojim odvojenim sesijama bavio 31 međunarodni komitet ICOM-a, pokušavajući da, iz svoje perspektive, teoretski i praktično, odgovori na problematiku sinteze istorijskog nasleđa i prirodnih lepota u kojima spomenike matereijalne i duhovne kulture treba prezentovati. Severna Italija, odnosno Lombardija, gde je konferencija održana, upravo bogatim i osobenim kulturnim nasleđem i izvanrednim prirodnm okruženjem, pružila je pravi ambijent za bavljenje ovom temom.

 

Potreba Nove Naše reči da putem svog spoljnog saradnika prisustvuje ovoj konferenciji proizašla je iz činjenice da savremeni muzeji, pored svoje inicijalne delatnosti prikupljanja, zaštite, čuvanja, proučavanja i prezentovanja predmete materijalne kulture, kao i nematerijalno duhovno nasleđe, sve više imaju aktivnu društvenu ulogu kao kreatori društvenih tokova i kulturnog ambijenta sredine u kojoj deluju.

Kompletan tekst na

Posebna odgovornost muzeja prema pejzazu koji ih okruzuje

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare