Nova arheološka naselja na teritoriji opštine Bojnik

BOJNIK

U okviru projekta „Mapiranje arheoloških nalazišta“ koji je leskovački Narodni muzej radio u saradnji sa Ministarstvom kulture Vlade Srbije na teritoriji opštine Bojnik pronađeni su novi arheološki lokaliteti. U 36 sela bojničkog kraja evidentirano je 135 lokaliteta, a od tog broja čak 66 su novootkrivena nalazišta. Zabeleženo je 25 praistorijskih lokaliteta i to: 20 naselja; jedna nekropola; jedno utvrđenje; dva megalitska spomenika. Od ukupnog broja lokaliteta rimskom periodu pripada 31 lokalitet. Od toga se može pretpostaviti postojanje 14 naselja; dva utvrđenja; dva lokaliteta na kojima se uočava trasa akvadukta; po tri sa tragovima vodovoda i radionica, jedne terme i jedna vila, dva lokaliteta sa ostacima kultnih objekata i tri koja se ne mogu bliže opredeliti. Najveći broj lokaliteta – 69 potiču iz vremena srednjeg veka: 18 na kojima se pretpostavljaju tragovi naselja; 26 kultnih objekata; 19 nekropola; dva lokaliteta sa ostacima puta; Evidentirane su i: jedna putna stanica, jedno utvrđenje i dve radionice. Takođe, na osam lokaliteta je zabeleženo, na osnovu nalaza fragmenata keramike, postojanje više horizonata življenja Za osam lokaliteta se ne može precizno odrediti kom vremenu pripadaju. Samo za dva lokaliteta se može konstatovati da su u boljem stanju nego što su evidentirani u arheološkoj literaturi. To je crkva posvećena Sv. Spiridonu u Granici gde je na temeljima starije građevine obnovljena nova crkva, kao i crkva u selu Crkvici, gde je, takođe, pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, na temeljima stare podignuta nova crkva. Evidentirani lokaliteti su veoma ugroženi neovlašćenim kopanjem, najvećim delom lokaliteti na kojima ima rimskih ostataka, ali tragovi divljeg kopanja uočeni su i u srednjovekovnim crkvama. Takođe, zbog malog broja ljudi, sve manje zemlje se obrađuje, pa je veliki broj lokaliteta urastao u drveće, šiblje i rastinje, koji oštećuju ostatke zidova i narušavaju kulturne slojeve.

Arheolog kustos Julijana Pešić kaže da su prilikom istraživanja arheolozi naišli na veliku pomoć meštana, dok arheolog Vladimir Stevanović ističe da su lokaliteti na području Bojnika u veoma lošem stanju zbog divljeg kopanja i uputio je apel da stanovnici koji naiđu na tragove naselja to i prijave Narodnom muzeju u Leskovcu.

U loklalnoj samoupravi Bojnika smatraju da je postojanje arheoloških nalazišta veoma bitno, jer mogu privući veliki broj naučnika i turista, pa se njihovo postojanje može dovesti u vezu i sa razvojem turističke ponude. Ovaj projekat biće nastavljen i naredne godine

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare