U novoj akciji obavljeno 477 pregleda

VRANJE

U organizaciji Ministarstva zdravlja u Zdravstvenom centru u Vranju, u nedelju, je organizovana šesta po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda. Građani su kao i u prethodnim akcijama bez knjižica mogli da obave oftalmološke i internističke preglede, kao i merenje nivoa šećera u krvi.

„Interesovanje je bilo veliko. Bilo je 308 pacijenata koji su obavili 477 pregleda. Najviše ih je bilo za internističke preglede, njih 210. Obavljeno je 66 oftamoloških pregleda, dok je 201 pacijent proverio nivo šećera u krvi. Utisak je da su se odazvali stariji sugrađani između 55 i 60 godina kao i hronični pacijenti i da je mali broj novootkrivenih bolesti kod mlađih ljudi“, kaže direktor Zdravstvenog centra u Vranju, dr Dragan Veličković

On je dodao da je ovakva praksa ukazala na značaj ranog otkrivanja maligniteta i prevencije hroničnih masivnih nezaraznih bolesti što će omogućiti bolji uvid u zdravstveno stanje građanstva, jer su predhodne akcije omogućile otkrivanje novoobolelih.

„Imali smo pet do šest otkrivenih promena na dojkama kao najčešći uzrok smrti zbog raka dojki kod žena. Cilj ovih akcija je da se zdravstvene ustanove približe pacijentima kako bi se na osnovu analiza i statističkih podataka Ministarstvu zdravlja predočilo zdravstveno stanje nacije“, ističe dr Veličković.

Preventivni pregledi organizovani su u od 8 do 16 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare