Nosiocima domaćinstva mladjim od 40 godina zemljište bez naknade

LESKOVAC

Jedna od ideja odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti jeste da se, od naredne godine, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, mladjim od 40 godina, ustupi na korišćenje bez naknade državno zemljište. U Srbiji bi, ovo pravo moglo da ostvari 40.000 mladih domaćina.

U obimnom i složenom programu za oživljavanje sela, koji, kažu u Ministarstvu bez portfelja zaduženom za ravnomerni regionalni razvoj, sadrži niz mera i aktivnosti, izdvojila se ideja Akademijskog odbora za selo, da se nosiocima poljoprivrednih gazdinstava , mladjim od 40 godina, ustupi na korišćenje zemljište u državnoj svojini, najviše do 50 hektara. Ono se trenutno izdaje i od zakupa prihod ubiru, u srazmeri 40:60, lokalna samouprava I država.

”  Imaju neki prihod, ali je to ništa u odnosu na stvarnu korist, ako slobodno državno zemljište damo na korišćenje mladim poljoprivrednicima. Ideja Akademijskog odbora je da to bude do 50 hektara, u zavisnosti od rejona, rasploživih površina i stvarnog interesovanja pojedinaca. Dati im zemljište na korišćenje, ali pod striktno utvrdjenim uslovima i kriterijumima: Na tom području i tom zemljištu, moraš da gajiš to i to  na način  kako ti stručne poljoprivredne službe nalažu. One prate tvoj rad, prate prinose i, ako poštuješ uslove, zemljište možeš da koristiš dokle god hoćeš”

rekao je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

U Srbiji ima 40.000 nosioca poljoprivrednih gazdinstava mladjih od 40 godina i oni čine tek oko 15 odsto od ukupnog broja vlasnika domaćinstava, što je još jedan od pokazatelja da nam država stari.

“Čini mi se da je ideja dobra, ali da li  će biti prihvaćena zavisi od javnog mnjenja Srbije. Na jednoj strani imamo prihod od rentanja te zemlje, koji nije preterano velik i često bude izvor sumnjivih stvari, nagadjanja, priča, a na drugoj strani mogućnost da mlade ljude zadržite na selu i pružite im šansu da povećaju obradive površine, a samim tim i prihode. Zamislite mladog čoveka koji ima dedu i oca u porodici. On su nasledili i kupovali zemlju, a i on sad ima priliku da dodatno doprinese, koristeći besplatno pristojan komad zemljišta.

 Država Srbija raspolaže sa 200.000 hektara zemljišta. Na području grada Leskovca u vlasništvu države je oko šest hiljada hektara zemlje, ali se u zakup izdaje tek 1.000 hektara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare