Norvežani odabrali Niš

NIŠ

Na poziv Gradske opštine Palilula i predsednika Bratislava Vučkovića norveška filmska ekipa u sastavu Kjetil Palmquist – reditelj, Branko Dimović Dimeski – producent, Joern Olsen – ko producent, Knut Flovik Toresen-istoričar, Terje Holm, direktor fotografije posetiće Niš u periodu 1. do 4. juna.  Predviđeno je predstavljanje filma u Niškom Kullturnom Centru kao i poseta  manifestaciji Paliluske dani, koju organizuje Gradska opština Palilula, Niš.                           

Ova poseta ima za cilj pripremu premijere filma o stradanju Srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj koja je predviđena  28. avgusta u Nišu.

                             Tim povodom filmska ekipa predstaviće plan realizacije premijere filma kojom je  između ostalog predviđeno prikazivanje filma, izložba fotografija i dokumenta iz perioda Drugog svetskog rata kao i materijal sa snimanja filma.

                       U toku premijere biće održan i koncert srpskog kompozitora, devetogodišnjeg Andreja Stojanovića.

                      Postoji mogućnost da premijeri prisustvuje visoka delegacija Ministarstva Odbrane Kraljevine Norveške kao da će poziv biti upućen i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

                     Takođe, u planu je da filmska ekipa i gosti posete Komandu Kopnene vojske i generala Milosava Simovića.

                    Producent filma Branko Dimović Dimeski naglašava da premijera filma treba da bude povod za otvaranje Srpsko-Norveškog kulturnog centra u Nišu, koji će između ostalog imati zadatak da istakne  prijateljstvo dva naroda. Dimović – Dimeski je potvrdio i dolazak nekolicine norvežana, svedoka stradanja Srba u logorima za vreme Drugog svetskog rata koji su tada pomagali naš napaćen narod. Oni će takođe  prisustvovati premijeri filma.

                  Gledaoci će  imati priliku da vide i čuju kroz kakvu je golgotu prošao Srpski narod, jer kako nemačka dokumenta iz tog vremena potvrđuju smatran podvrstom ali gde će se precizno navesti da od ukupnog broja stradalih  93-95% su bili Srbi. Dakle ubijeni su i mučeni jer su bili Srbi. Poslednjih dana u norveškim medijima piše se o stradanju Srba, naglašava Đorđe Bojanić.

                    Tako je naprimer norveški dnevni list posvetio 5 strana filmu gde posebno naglašava da je najveći broj ljudi koji je stradao  u logorima, bili su zapravo Srbi priča Dimović – Dimeski.

                    Premijera filma „Logor Smrti U Karašjoku“ biće održana 28.avgusta ove godine u Nišu.

                     Po predviđenom planu film će se premijerno prikazati u bioskopu Cineplexx u Nišu a televizijsku premijeru očekujemo na TV Prva- Prva Srpska televizija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare