Nonić predlaže Komisiju za medijsku sliku Niša

NIŠ

Nedavno je JUGpress pisao o tome da je  odbornik u Skupštini grada Niša, član odborničke grupe “Niška inicijativa” Srđan Nonić protestvovao isped Gradske kuće, čime je želeo da izrazi protest i da pozove predstavnike vlasti na sučeljavanje mišljenja. Razlog za nezadovoljstvo i ovu odluku je, kako je tom prilikom rekao “ nedostatak debate i nameštanje konkursa i podela para za finansiranje medija”.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem Nonić je ubrzo prekinuo štrajk, i o tome je “Niška inicijativa” saopštenjem obavestila javnost.

Tokom jučerašnjeg dana Srđan Nonić se ponovo oglasio ovaveštavajući javnost da od ponedeljka 10. juna nastavlja protest .

U obrazloženju je naveo da je protest zbog postojeće medijske situacije, i iz razloga što je, kako je naveo “ 94 miliona za medijsko finansiranje, nedostatak dijaloga u medijima, hvalospeve vladajuće koalicije, Propovedanja Propagandiste i praznoslovlja.

Pritom je istakao da “posle pisanja gradonačelniku, Predsedniku skupštine grada, načelniku gradske uprave niko nije reagovao, pa vam najavljujem da ću lično, ne pozivajući građane da se krijem iza njih, pitati sve pomenute u narednom periodu sve vezano za trenutnu situaciju, dok ću sve ljude koji rade u GU redovno obaveštavati o svemu, dok idu na posao, na pauzu, na proslavu… Postoji snimak koji je napravila novinarka Južnih vesti gde je Bulatović obećao da će da organizuje sastanak ukoliko isti tražim. Rok koji sam im dao je dve nedelje, i istekao je u toku ovog vikenda” 

Kako Nonić  kaže “Osnov demokratije u modernom društvu je dobro informisan građanin, o čemu govore brojni zakoni koje neću citirati dok je Ustav RS taj koji govori da je pravo građana da bude informisan”.

Nakog toga oglasila se “Niška inicijativa” čiji je Nonić član. Ovo saopštenje prenosimo u celosti:

“Danas, u ponedeljak 10.juna malo pre 09h Gradonačelnik Niša je povodom nastavka protesta zbog medijske situacije u Nišu, Odbornika Nonića pozvao unutar Gradske kuće.

U razgovoru Gradonačelnik je izneo stav i mišljenje da je pitanje medija u Nišu pitanje za Skupštinu grada i odborničke grupe, jer faktički on ne potpisuje niti formira komisiju već Načelnik gradske uprave. 

Iako se nisu složili oko tog pitanja, Niška Inicijativa će sa drugim opozicioim odborničkim grupama da podnese zahtev za proširenje dnevnog reda i predloži formiranje komisije za “Medijsku sliku i javnu debatu” koja će biti savetodavno telo.

U sastavu će imati 11 članova, 5 iz redova odbroničkih grupa i 6 iz redova medijskih radnika i NVO koji se bave medijskim temama.

Plan je da savetodavno telo svojim uticajem promeni trenutni kurs u medijskom prostoru. Ostaje odluka na predstavnicima vladajuće koalicije vođene SNS-om kako će da se izjasni ako uopšte predlog stigne do Skupštine grada.

Po rečima gradonačelnika on nema nikakvu moć nad medijima, ali zato je više nego očigledno da SNS drži u svojim kanalima formalne i konkretne poluge medijskog jednoumlja koje plasira kao ispiranje mozga građanima, puneći novčanike poslušnih medija sa 94 miliona u 2019. godini.

Situacija u medijima je asolutno neprihvatljiva sa svih aspekata.”.

Sednica Skupštine grada Niša zakazana je za četvrtak  13. jun.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x