NNR: Pet godina sa vama-mislimo svojom glavom

LESKOVAC

(Nova Naša reč)
Danas se navršava tačno pet godina od kad smo počeli avanturu zvanu Nova Naša reč.

Ovo i jeste bukvalno avantura i grčevito nastojanje da grad ima pisani trag koji će, generacijama posle nas, biti svedočanstvo, dokaz, a možda i pouka, šta se radilo i kako se živelo u Leskovcu ovih godina.

Da se ne lažemo, to mogu da vide samo iz nekih kompleta novina iako su televizije, recimo sada, mnogo popularnije među političarima u vremenu današnjem. I , istine radi, čak ni sajt Nove Naše reči www.novanasarec.org.rs, kao ni druga onjaln izdanja, neće biti trag u vremenu kao što to bivaju novine.

Slažem se da pet godina i nije datum za veeeliku pompu ali nama, a verujemo i vama koji nas pratite, znači da smo uspeli da se održimo toliko dugo. Tačno 240 petka smo bili na kioscima sa različitim sadržajima, uz jasnu uređivačku politiku: pouzdano, tačno, profesionalno i novinarstvo odgovorno pred javnošću.

Počelo je nas nekoliko, na oruk, bukvalno. U početku nismo znali ni kako ćemo da platimo štampanje novina, honorari su bili tema za tamo negde, posle ko zna koliko brojeva. Da li da se sečamo kako su nas sve minirali, sprečavali, sputavali? Ne želimo, neka im je svima na čast, život je previše kratak da bi smo se bavili banalnim stvarima, banalnim ljudima i banalnim pokušajima. A i čekaju nas novi brojevi Nove Naše reči . A sve to o čemu ne želimo da govorimo najbolje definišu reči našeg kolege „Nova naša reč je onaj medij o kome plasiraju priče da ga niko ne čita ali svi znaju o čemu piše. I prepisuju“. Pametnom dosta.

A na naslovnoj strani deo ljudi zahvaljujući kojima je Nova Naša reč počela da radi. I nastavlja to isto.

I, naravno, najveća zahvalnost svima onima koji veruju u ovu avanturu. I onima koji ne veruju.

I naročito svim našim saradnicima i saradnicama, od 8 do 88 godina.

Prvu redakciju su činili Aleksandar Zonjić, glavni i odgovorni urednik/novinar, Ljiljana Stojanović, zamenik glavnog i odgovornog urednika/novina, Ivana Veličković, novinar, Nikola Milićević, naš čovek za sve kreativne aktivnosti u oblasti pisanja i jezičke i novinatske kulture, Vladimir Denčić, tehnički urednik.

Zonja, Ivana i Vlada su sada na nekim drugim poslovima.

A glavna urednica Nove Naše reči je Sonja Petrović. U međuvremenu nam se pridružio i Ivan Spirić na poziciji novinara, a istraživač i hroničar ovoga grada Sava Dimitrijević je već dugo sa nama. Novu Našu reč tehnički uređuje Vladimir Tasić. Ostale saradnike ne nabrajamo, ne zato što nam nisu dragoceni, već zato što novine imaju jedno ograničenje – prostor. Njihova imena svakog petka srećete na stranama Nove Naše reči.

I, da se pohvalimo, sem ovog nedeljnika izdali smo i nekoliko knjiga, najnovija autora Save Dimitrijevića je u ozbiljnoj tehničkoj pripremi za štampanje. U pripremi je i dvobroj naučnog časopisa „Pogledi“ za koji pišu profesori nekoliko univerziteta. Biće tu još svakakvih novosti.

Jedna od njih, svakako, i knjiga o leskovčanima beogradske dijaspore.

Nova Naša reče je jedan od veoma retkih štampanih medija u Srbiji, i medija uopšte, čiji osnivač je nevladina organizacija. Mediji civilnog sektora imaju posebnu odgovornost i obavezu u promociji pouzdanog, profesionalnog i novinarstva odgovornog pred javnošću. Nova Naša reč je i hroničar vremena ali i čuvanja od zaborava ljudi, događaj i onoga što je bilo nekada, o čemu se mnogo priča a malo, suštinski, zna.

Redakcija Nove Naše reči

Prati
Obavesti me o
guest

8 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Emilija
Emilija
7 godine pre

Srećna vam godišnjica! Budite učesnik i svedok bar još 100 godina …a za kasnije …neka se o tome brinu vaši potomci!

Joe Strummer
Joe Strummer
7 godine pre

Dragi naši prijatelji, čestitamo jubilej. Jedan od jubileja za koji slobodno možemo bez prenemaganja slobodno da kažemo NAŠ jubilej.

Ja potpisao! A vi?
Ja potpisao! A vi?
7 godine pre
Postovalac
Postovalac
7 godine pre

Ljiljani i Sonji, mojim dragim gospodjama i vrhunskim novinarkama, cestitam, od sveg srca, jubilej sa zeljom da i dalje, jos mnogo godina, profesionalno, a nadasve vrlo hrabro uredjuju predivnu Novu nasu rec.
Cestitke od porodice Nesic

dusan
dusan
7 godine pre

Kao mali doprinos, gest paznje, kupih primerak ovog jubilarnog broja.Imace se sta pogledati a bome, i procitati! Srdacno!!!

EVO NAŠA REĆ!
EVO NAŠA REĆ!
7 godine pre

Oduvek sam voleo petak. Oduvek mi je taj dan bio omiljen i poseban. Petkom je tata ranije dolazio s posla, a zajedno sa njim bi u našu kuću ušla i tri neizostavna i draga gosta. Njihova imena su “Politikin zabavnik”, “Bazar” i “Naša reč”. Bili su to naši ondašnji mirišljavi prozori u svet. Mirisali su na olovna slova i dušu slovoslagačku.

Danas novine više ne mirišu i retko kada imaju dušu.
Danas više ne čitamo otvorenog uma i ne upijamo radoznalim očima.
Danas samo blenemo u ekrane različitih dimenzija, a oni upijaju nas.

Najpre sam ja prestao da kupujem “Zabavnik”. Ne znam zašto se to dogodilo, ali znam da to sebi nikada neću oprostiti. Nedugo zatim, mama je iz ko zna kog razloga prestala da čita “Bazar”. A onda sam jednog utorka odneo malu “pasošku” fotografiju u štampariju “Napredak” i predao je u ruke čika Vasi Pavloviću. Nakon toga u petak, izašla je poslednja “Naša reč” koja je ušla u moj dom. Na njenoj pretposlednjoj stranici, u crnom okviru, bila je slika mog tate.

Sada sam ja nečiji tata i taj neko je baš ovih dana naučio da čita i piše. I ko zna… Možda uskoro “Zabavnik” ponovo zakuca na naša vrata? I ko zna… Možda će mu društvo praviti baš “Naša reč”?

Iskreno, voleo bih da bude baš tako. A još više bih voleo da mogu da vratim vreme i da još jednom vidim i čujem crnpuraste bosonoge dečake, kako trče bulevarom i iz sveg glasa viču: “Evo naša reć”!

P.S.
Poštovana redakcijo

Zaslužili ste apsolutno i nepodeljeno poštovanje, jer ste u uslovima “teške promaje” uspeli da održite “plamen” koji je “zapaljen” još pre 72. godine. Sa nadom i željom da vas “promaja” nikada neće savladati, od srca vam čestitam vašu prvu petoletku! 🙂

dusan
dusan
7 godine pre

Srecan jubilej draga Ljiljana!!!

Zoki
Zoki
7 godine pre

Bravo za NNR i sve ljude koji su u proteklih 5 godina bili dovoljno hrabri da istinu i činjenice iznesu u javnost. Samo nastavite tako.