NKD: Stranke da se izjasne da li su za reformu izbornog sistema

NIŠ

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju. Obavestićemo javnost o dobijenim odgovorima političkih aktera.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

Zato sada tražimo od političkih partija, stranaka, pokreta i koalicija da se javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar?

Poslali smo upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti – očekujemo odgovore o kojima ćemo obavestiti javnost.

U svojim predizbornim obećanjima mnogi akteri izrazili su potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama?

NKD ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno. Zato tražimo da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore, navodi NKD.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare