Nišvil predstavljen u Sofiji

 NIŠ-SOFIJA

             “Tradicija koju svih 25 godina trajanja festivala imamo je da obavezno jedan bugarski bend nastupi na Nišvilu. Te davne 1995. godine kada smo bili pod sankcijama, jedino su muzičari iz Bugarske hteli da dođu u Niš, i tada je gostovala čitava reprezentacija najboljih džezera”, rekao je Ivan Blagojević, dobitnik najveše nagrade bugarskog Ministarstva kulture “Zlatni vek”,  na promociji 25. Nišvil džez festivala koja je održana u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, a nakon nedavne promocije festivala u Skolju kada su predstavljeni umetnici iz Republike Severne Makedonije, koji učestvuju u glavnom muzičkom programu.

                   U ambasadi Republike Srbije u Sofiji novinarima iz Bugarske i Srbije obratili su se direktor festivala Ivan Blagojević i bugarski muzičari koji ove godine učestvuju u glavnom programu Nišvila, klavirista Antoni Dončev i bubnjar i perkusionista Hristo Jotsov.

              Zlatibor Stanković, urednik “Striporame”, strip festivala koji se održava pod okriljem Nišvila, predstavio je jednog od najznačajnijih strip crtača Konstantina V. Titisa koji će gostovati na Nišvilu.

               U muzičkom delu promocije Nišvila nastupili su saksofonisti Tihomir Krastev i Filip Stipsić.

              “Sećam se da je na početku Nišvil bio mali festival sa jednom scenom, a sada je postao ogroman festival na koji dolaze najbolji muzičari iz Evrope i sveta. Neverovatna je atmosfera na samom događaju i nadam se da ćemo biti zajedno i na obeležavanju pedesetog rođendana Nišvila”, rekao je pijanista Antoni Dončev koji će posle 25 godina ponovo nastupiti na Nišvilu.

                Perkusionista Hristo Jotsov je pomenuo da je Nišvil zaslužan i za velika prijateljstva koja su se godinama gradila.

                 Direktor Nišvila najavio je i osnivanje Balkan džez asocijacije kako bi se muzičari iz Srbije, Bugarske i ostalih zemalja zajedno predstavljali na velikim muzičkim sajmovima, kakav je šoukejs u Bremenu.

             Najavljeno je i da će generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev promovisati svoju najnoviju knjigu u okviru Nišvilovog programa posvećenog književnosti.

              Jubilarni Nišvil džez festival koji je postao “festival festivala” biće održan od 2. do 11. avgusta. Tokom deset dana na dvadeset bina biće izvedeno 300 programa sa 1.000 umetnika iz čitavog sveta. U glavnom muzičkom programu od 8. do 11. avgusta u Tvrđavi učestvuju velika imena svetske džez scene kao što su Maceo Parker, Malina Moje, Kristijan Skot, Kris Poter i Bob Geldof.

   Za otvaranje glavnog programa, 8. avgusta, viće od sto muzičara okupljenih u pet big bendova, oboriće nezvanični svetski rekord u broju orkestara koji istovremeno izvode jednu numeru. Sviraće se paralelno na dve glavne bine i džezeri će izvesti četiri zajedničke numere od kojih je najvažnija ona koju je specijalno za jubilej komponovao Duoko Gojković. Dirigent će biti Stjepko Gut.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare