Nišvil pomera granice :  Večeras Kinezi i Rumuni na” daskama koje život znače”

NIŠ

 Posetioci i gledaoci Nišvil džez festivala večeras 6. Avgusta, će imati priliku da u Narodnom pozorištu  vide kinesku predstavu  Legenda o beloj Lejdi.  Kineska legenda  istražuje temu istinske ljubavi i mogućnosti večnog trajanja. Bela zmija, koja se pretvara u mladu ženu, udaje se za XU Xiana, čoveka. Nakon nekoliko godina, XU Xian je veoma star, a Bela zmija ne , jer je besmrtna. Može li još uvek da ga prepozna? – navodi se u opisu predstave.

Predstava koristi “savremeni izraz i stare tehnike šangajske opere.

“To ni Bitef nema” kazala je   Maja Mitić, umetnička direktorka i selektorka Festivala.

Ulaznice za ovu predstavu koštaju 500 dinara, odnosno, dve ulaznice su 700 dinara i mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta.

Na amfiteatru na Nišavi, igraće  ansambl Narodnog pozorišta iz Bukurešta. Biće izvedena predstava “ Magična nacija” čuvenog rumunskog glumca i reditelja Jona Karamitrua. Početak programa je u 21 sat. To je spektakl sa 34 učesnika.

On je danas na konferenciji za štampu kazao da se celog svog života sećao predstava za Bitefa pa je slične počeo da radi u svom pozorištu.rekao je da mu je veoma drago što je gost ovog “ važnog i specifičnog festivala”.

“ U našem gradu je legendarna ličnost. On je Kusturica u pozorišnom i kulturnom životu Rumunije. Nekada je bio ministar kulture u Rumuniji.  Završio je glumu , počeo da režira , spaja bendove romske sa operom . Predstava koju je on izmontirao on je i režirao. On je doprineo da se u Bukureštu napravi jedan teatar koji košta 76 miliona evra gde postoji devet prostora gde u 20 sekundi se sklone sedišta i naprave se cirkus, Kada se skloni cirkus napravi se italijanska scena a onda i arena. Na konceru učestvuje cela familija Emi Dragoji, sem bubnjara. Emi koji je učio u Sorboni otvoriće Roma džez. “, objasnila je Maja Mitić, umetnička direktorka i selektorka Festivala.

Večeras se očekuje spektakl, dodala je Maja  Mitić.

Osim toga posetioci će u okviru Nisville Movie Summit moći da odgledaju dokumentarce o Moriseju i Dženis Džoplin.

U toku dana organizuju se radionice o  pevanju u pozorištu, gde su francuski umetnici u ulozi edukatora. Svi koji te radionice prođu moći će da učestvuju u flešmobu koji će biti održan na Tvrđavskom mostu od 19 sati.  Radionice su predviđene od 15 do 18 sati, u Oficirskom Niško Narodno pozorište, od 20 sati, primiće publiku koja želi da pogleda predstavu Pozorišne akademije Šangaj Legenda o beloj zmiji.

 

Striporama na Nišvilu, kako je rečeno na konferenciji za novinare obeležava dva velika jubileja – 80 godina postojanja najpopularniijeg strip heroja Supermena i 50. rođendan Stripoteke. Kako je najavio za tu priliku dolazi u Niš Viktor bogdanovič koji je radio na naslovima dva od tri najpopularnijih super heroja Supermena i Betmena, kazao je jedan od selektor festivala  Zlatibor Stanković .

Prvi put ove godine na Nišvilu se organizuje književna kolonija. Dva dana,  10.i 11.aprila, ljubitelji poezije povezane sa muzikom uživaće  na terasi  Hidrometeorološke stanice u Tvrđavi.  U ova  dva dana biće organizovane  dve književne večeri koje su organizatori pretvorili u predstave. Izabrali su poeziju koja je povezana sa muzikom kao nit koja ih je spojila sa festivalom. Organizator jr Trupa Književna boemija  koja je nastala na inicijativu studenata srbistike sa Filozofskog fakulteta.

Da podsetimo jučerašnji dan bio je pun događaja na festivalu.  Otvoren je filmski program  koji je počeo operskim arijama i osobenim zvukom Lajbaha na Letnjoj pozornici.  Koncert i film koji je posvećen ovom slovenačkom bendu označili su početak Movie sammit-a koji će trajati do 12. avgusta. Ovim koncertom napraviljena je  uvertira pred film Liberation , koji je snimljen povodom njihovog prvog rok nastupa u Severnoj Koreji.

Filmski progtam narednih dana odvijaće se na nekoliko lokacija. Neki će moći da gledaju  filmove iz svojih automobila kod auto-pijace dok će drugi uživati u Tvrđavi i na keju.

Glavni muzički deo počinje u četvrtak 9. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare