Nišlije slave Svetog Vasilija Ostroškog

NIŠ

Večernjom službom u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i svečanom litijom počelo je obeležavanje slave  hrama i praznika posvećenog velikom svetitelju i čudotvorcu. Liturgiju je služio vladika niški Arsenije , a liturgiji je prisustvivao veliki broj građana kao i rukovodstvo grada sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski. Slubi su prisustvovali i predstavnici gradskih ustanova, vojske, policije, udruženja građana.    Nišlije, a posebno stanovnici niškog naselja Duvanište Svetog Vasilija Ostroškog proslavljaju kao svog zaštitnika smatrajući da ih je on zaštitio kada su 1999.godine u NATO agresiji na ovo naselje bačene zabranjene kasetne bombe. Smrtonosni tovar se rasejao po celom naselju, ali žrtava nije bilo, a žitelji se zahvaljuju Vasiliju Ostroškom koji ih je tog dana zaštitio. U znak zahvalnosti ovom svecu je u naselju Duvanište podignut i hram na samoj obali Nišave, a od 2000. godine se organizuju i litije u njegovu čast.

                          Pet dana nakon bombardovanja centra grada kada su kasetne bombe iz dva kontejnera usmrtile 15 ljudi, avioni NATO-a bombarodvali su niško naselje Duvanište. Tada je  11 ljudi  povredjeno. Tog 12. maja 1999. godine u Duvaništu nije bilo žrtava, ali je sledeće godine poginuo čovek koji je zaostalu kasetnu bombu slučajno aktivirao ašovom u svojoj bašti.

                          Bombardovanje se dogodilo na crkveni praznik Sveti Vasilije Ostroški, pa se od 2000. godine organizuju litije u njegovu čast. Na obali Nišave u naselju Duvanište podignut je i hram Sv. Vasilija Ostroškog u kome će prvi put ove godine biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

                        Na Niš je tokom 1999. godine palo 36 tovara kasetnih bombi.

                          Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, kao velika svetinja čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, koji mesto hodočašća brojnih vernika iz svih krajeva sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare