Nišlije obezbedile čepove, nema kamiona da oni odu na reciklažu

NIŠ

Godinama unazada uz podršku Nišlija Humanitarna akcija „Čepening“ pomaže da se obezebde invalidska pomogala za neke ustanove ali i građane koji sebi  iz materijalnog ili nekog drugog razloga ne mogu da dođu do potrebnih pomagala. Već su svima poznate mnogobrojne donacije mehaničkih invalidskih kolica koje su donirane niškim klinikama, a sve zahvaljujući plastičnim čepovima koje prikupljaju građani, a koji se potom recikliraju i od dobijenih para se nabavljaju pomagala. Tako bi bilo i sada da nije došlo do problema koji pokretači ove akcije ne mogu sami da reše i primorani su da potraže pomoć ili od grada ili humanih pojedinaca koji žele da pomognu.

                             Prema rečima Vojkana Živkovića, jednog od okretača ove akcije građani mesečno prikupe oko jedne tone čapova, za dva do tri meseca to je tri tone. Oni se skladište u privatnom dvorištu koje je pretvoreno u neku vrstu magacina, ali sada više nema mesta ni u njemu, a nema ni kamiona kojim bi čepovi prebačeni do reciklažnog centra.

                             „Problem prevoza samih tih čepova je sve veći i veći kako meseci idu. Voleo bih da u ime Udruženja za pomoć Nišlijama zamolim da neko iz lokalne samouprave sagleda i najzad, posle osam godina postojanja ove akcije, da se jedno tri puta godišnje obezbedi kamion, da mi te čepove odvezemo na reciklažu. Znamo gde, znamo zašto, znamo šta ćemo sa prikupljenim novcem“, kaže Vojkan Živković.

                           Uz pomoć „Čepeninga“ je do sada obezbeđeno preko 85 medicinskih pomagala, koja su donirana što klinikama, što ustanovama kao što su „Mara“ i škola „Carica Jelana“, što pojedincima, koji ne mogu sebi da priušte kolica.

                               „Obezbedili smo pet elektromotornih kolica i oko  65 mehaničkih, interaktivne table za „Maru“, ne samo za Niš, već i mesta koja gravitiraju ka Nišu, Svrljig, Doljevac, odakle nam se dobacuju čepovi, dotle i mi dobacujemo pomagala. Ukupno 85 različitih pomagala, s tim što su niške klinike dobijale po tri ili četiri kolica, ili šetalice, zavisi kome je šta trebalo. Porodilište je dobilo 200 kompleta posteljine, kao i Neurohirurgija“, objašnjava Živković i dodaje da na ovaj način rade dve ozbiljne stvari, pomažu onima kojima je pomoć potrebna i štite životnu okolinu od plastičnih čepova.

                             „Sada ne znamo šta da radimo sa čepovima jer stoje tu gde su. Rešenje nam je potrebno ali bi ono moralo da bude dugotrajnije, a ne da se svodi od slučaja do slučaja. Najbolje rešenje za nas bi bilo da nam Grad Niš priskoči u pomoć. Da nam obezbedi kamion nekog od gradskih javno-komunalnih preduzeća i to ne samo za prevoz ovih količina koje sada imamo, već na svaka dva, tri meseca“, kazao je Živković.

                             Dvorišete u kome se nalaze čepovi obišao je  Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša. On je podneo odborničku inicijativu kojom traži da se sistemski reše ovaj problemi koji mnogima puno znači a iza kojeg stoje humane Nišlije koji sakupljaju čepove.

                               „Apelujem na privredne subjekte, javna preduzeća da svojim vozilima izađu u susret i uključe se u prevoz čepova, kako bi akcija mogla nesmetano da nastavi da živi. U suprotnom, ona će se ugasiti, zbog nedostatka finansijskih sredstava“ , kazao je Miodrag Stanković.

                              On je dodao da ne bi bilo u radu da pokretači ove humane akcije sami svojim sredstvima palćaju prevoz čepova jer bi obemislilo celu akciju. Čepovi skuže isključivo za nabavku invalidskih pomogala.

                              „Ukoliko se deo novca iskoristi za plaćanje kamiona, obesmišljava se sama akcija, jer ionako je malo para, pa ukoliko se taj problem ne reši, dovodi se u pitanje nastavak same akcije. Pozivam na solidarnost, jer ovo nije značajno samo za korisnike koji dobijaju pomagala, već i za društvo u celini“, kazao  je Stanković. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare