Nišlija Milutin Milić pobednik finala Frankofane pesme, putuje u Egipat

NIŠ

Nišlija Milutin Milić iz Niša, pobednik finala Frankofane pesme putuje u Egipat

Milutin Milić iz Niša i  Aleksandra Vinčić iz Subotice pobednici su 16.takmičenje za Frankofonu pesmu čije je finale održano u Nišu u sali Pozorišta.

Milutin Milić pobednik je  u kategoriji seniora a Aleksandra Vinčić u kategoriji junuora.

“Poslednjih dvadeset godina učestvujem na muzičkim festivalima. Počeo sam sa Majskom pesmom, 2014. i 2015. godine na Frankofonoj pesmi, a pošto je limit 28 godina, taman na vreme sam se prijavio i, iako nisam očekivao, pobedio”, kaže Milutin Milić.

Milič je diplomirani politikolog za međunarodnu politiku, nižu muzičku školu završio je u Nišu, a u Beogradu kod profesorke Nade Vuković Đokić pohađao školu pevanja.

U finalu je učestvovalo je 16 takmičara, 8 u seniorskoj i 8 u juniorskoj konkurenciji. Pevače je ocenjivao žiri sastavljen od stručnjaka u oblasti muzike i jezika. U sastavu stručnog žirija bili su ambasadori Tunisa, Francuske, Kanade i Egipta, ali i muzički urednici i kompozitori.

“ Žiri je na takmičenju ocenjivao poznavanje francuskog jezika, izgovor, izbor i težina pesme, scenski nastup”, kaže Valerija Vojnović, asistent za kulturu Francuskog instituta. “ Ove godine smo akcenat stavili na originalnost na izboru pesme, a uspeli smo i da udružimo ambasadore zemalja u kojima se govori francuski jezik”.

“Čuli smo neke nove numere, modernije, što govori o tome da su naši takmičari zainteresovani za francuski jezik i kulturu i da su spremni da istražuju u tom smislu”, kaže Miodrag Mika Mladenović član ovogodišnjeg žirija.

Nagrada za pobednika u seniorskoj kategoriji putovanje u Egipat za dve osobe i ulaznice za muzički “Sandbox Festival”, a pobedniku u juniorskoj konkurenciji pripao je vaučer za boravak u Tunisu kao i gostovanje ne jednom muzičkom festivalu koji se održava u toj zemlji.

Takmičarima, pored sertifikata, uručeni su i simbolični pokloni koje su obezbedile ambasade Libana i Švajcarske.

U konkurenciji seniora Teodora Pejčić iz Niša takmičenje je završila na drugom mestu, dok je treće mesto pripalo Anđeliji Beočanin. Među juniorima drugo mesto pripalo je Petru Božičiću iz Paraćina, dok je trećeplasirana Lenka Stojčević.

Svake godine u Srbiji, stotine pevača-amatera između trinaest i dvadeset osam godina okuša svoju sreću na Takmičenju za frankofonu pesmu koje organizuje Francuski Institut i Studentski Kulturni Centar Niša. Od samog početka održavanja ove manifestacije 2004. godine, učestvovalo je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik. Oni nastupaju sa jednom pesmom na francuskom jeziku, pred žirijem sačinjenim od profesionalaca iz sveta muzike i francuskog jezika.

Finalno takmičenje partnerski su organizovali Francuski institut u Srbiji i Studentski kulturni centar u Nišu, uz podršku Međunardne organizacije Frankofonije, ambasada Tunisa, Egipta, Kanade i Francuske u Srbiji, turističkih agencija Faros tours i Mondorama koje su finansijski podržale manifestaciju, kao i ambasada Švajcarske i Libana u Srbiji koje su obezbedile poklone za sve takmičare.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare