Niški ugostitelji skraćuju radno vreme do 20 sati?

NIŠ

Najveći broj ugostitelja u Nišu skratiće radno vreme do 20 sati zbog uvođenja mere koja podrazumeva važenje kovid propusnica od tog vremena, kaže Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja “Konstantin”.

On dodaje da će to negativno uticati i na rad ugostitelja obzirom da već 20 meseci rade u restriktivnim okolnostima što prostornim, što vremenskim. Dodatno smanjenje radnog vremena za dva sata uticaće na njihov večernji posao koga neće ni biti jer je  večina ugostitelja, bez obzira što je uredbom predviđeno da može da se radi do 24 sata, nije spremna da  uđe u rizik da gost koji dođe u restoran ima ili nesispravnu ili tuđu  kovid propusnicu.                    

“Mi nismo sigurni da imamo ovlašćenja službenih lica i uvid u njihova lična dokumenta. Tako sebi, uslovno rečeno, pravimo problem koji može da nas košta  200 ili 300.000 dinara, a to bi za većinu kolega značilo zatvaranje ugostiteljskog  objekta”, kaže Mitić.

                     On je dodao da su Komunalna inspekcija i Komunalna milicija do sada delovale preventivno i savetodavno, tako da je, gledano u procentima, broj kažnjenih ugostitelja u promilima. I inspekcija i komunalna milicija su do sada delovale u skladu sa situacijom i sa punim razumevanjem situacije u kojoj  se ugostitelji nalaze. Osim toga sa Gradom imamo korektnu saradnju.

                    “Gosti su putem medija već upoznati sa novom uredbom Vlade i generalno nismo imali većih  problema vezanu za reakciju gostiju, ali to ne isključuje mogućnost da do toga i dođe. Neko od njih može da bude i agresivniji zbog situacije. Gledamo da izbegnemo takve  situacije. Većina ugostitelja koja se posle prošle uredbe odlučila da radi do 22 sada će radno vreme skratiti do 20 sati i to baš iz tih razloga da ne bi dolazili u tu situaciju da mi pravimo selekciju gostiju u smislu ko ima ili nema kovid propusnicu. Pretpostavljam da će to biti stav većine niških ugostitelja”, kaže Mitić.

                     Prema njegovim rečima ugostitelji se nalaze u veoma teškoj situaciji i mnogi od njih neće moći dugo da izdrži sa ovakvim načinom poslovanja.

                    “Većina naših kolega je već duže vreme na kreditima  kod poslovnih banaka. Budući da se poslednje dve uredbe odnose samo na ugostitelje razumljivo je da očekujemo finansijsku pomoć države jer bez  ozbiljne sektorske državne pomoći  ugostitelji neće moći da izdrže rad u ovako restriktivnim uslovima”, dodaje Mitić.

                   Mitić kaže da će zbog novog skraćenja radnog vremena doći i do prepakivanja poslovanja u nekom delu. Neki poslovi će biti otkazani i će se obavljati u manjem obimu. Restriktivne mere će se odraziti osim na poslovanje ugostiteljskih objekata i na zaposlene u njima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare