Niški saborni hram obeležava svoju slavu, Silazak Svetog duha na apostole

NIŠ

Niški Saborni hram danas obeževa svoju slavu, Silazak Svetog duha na apostole.

Obeležavanje praznika Pedesetnica, koji je poznat i kao Trojica, Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole, u niškoj Sabornoj crkvi počeo je  Arhijerejskom liturgijom koju je služio  Episkop niški  Arsenije uz sasluženje sveštenika Sabornog hrama.

      U okviru obeležavnja slave niškim ulicama su prošle i Litije kojima se pridružio veliki broj vernog naroda koji je i na taj način proslavio Pedesetnicu – slavu Sabornog niškog hrama.

   Kao i do sada, posle Litije usledilo je blagosiljanje slavskog kolača u porti crkve.

    Sveta Trojica, Trojičin dan ili Pedesetnica je praznik koji se slavi pedesetog dana posle Vaskrsenja Hristovog. Na Pedesetnicu je sve sabrano, svet, vreme, istorija. Tada sve dobija svoj potpuni smisao, jer, ovim praznikom je počelo veliko i slavno vreme hrišćanske Crkve.

  Ovogodišnji domaćini slave bio je dr Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni krst, dr Andrija Radojičić, predsednik Skupštine RPK Niš, Dejan Dimitrijević, direktor JKP „Parking servis“ i Petar Radonjić, menadžer preduzeća „Fluoelektro“ koji su nakon sečenja slavskog kolača predali slavu domaćinima za narednu godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare