Niški novinari traže da Klinički centar prekine ćutanje o epidemiji u tom gradu

NIŠ

Grupa niških novinara, urednika i šefova dopisništava uputila je upravi Kliničkog centra (KC) dopis u kojem se od nadležnih traži da medijima ne uskraćuju istinite zvanične informacije o epidemiji novog koronavirusa. Među potpisnicima ovog pisma je i dopisnik N1 iz Niša.

Grupa novinara iz Niša je najavila da će u četvrtak u 11 časova posetiti upravu KC kako bi razgovarali o problemu I njegovom rešenju, jer od početka epidemije nadležni uskraćuju medijima i javnosti veliki deo bitnih informacija vezanih za tu temu od prioritetnog značaja.

Novinari ističu da direktor KC Niš nije dostupan za komunikaciju, rukovodioci klinika odgovaraju da im nije dozvoljeno da daju informacije bez njegove saglasnosti, internet sajt izveštava minimalno, sa prekidima i isključivo o broju hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim virusom.

Niški novinari podsećaju da je istinita zvanična informacija o toj temi od javnog značaja, ma kakva ona bila, uvek je bolja od nezvaničnih informacija ili spekulacija, koje se u nedostatku zvaničnih podataka neizbežno pojavljuju.  

U pismu se naglašava da je pravovremeno, potpuno i istinito informisanje zakonska obaveza javnih ustanova, a daje posebno važno u vreme epidemije, kada ključno doprinosi obaveštenosti građana, njihovoj svesti o potrebi izbegavanja rizičnih ponašanja i poštovanju zaštitnih mera, te smanjenju panike.  

Pismo Kliničkom centru Niš potpisali su novinari Večernjih novisti, Južnih vesti, Danasa, agencije Beta, Al Džazire Balkans, City radija, Radija Slobodna Evropa i Televizija N1 i Nova S.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x