Niški mališani tragali za čokoladnim jajima i učili francuski

NIŠ

U dvorištu Prve niške gimnazije “Stevan Sremac“ održana je radionica “Lov na uskršnja jaja“ ,koja je okupila mališane uzrasta od četiri do osam godina. Radionicu je organizovao Francuski institut sa ciljem da prikaž kako Francuzi slave uskrs, a cilj im je bio da se deca zabave ali i da dok tragaju za skrivenim jajima nauče francuske reči koje su vezane za ovaj praznik.

                                   Akcija je okupila dvadesetak mališana, devojčica i dečaka, koji uče francuski jezik.

                             „ Običaj u Francuskoj je deca tokom Uskrsa imaju lov na čokoladna jaja  u svakom dvorištu i to nas je motivisalo da na sličan način obradujemo i mališane koji uče francuski jezik. Oni će, dok tragaju za čokoladnim jajima i čokoladicama koje smo za njih sakrili u dvorištu učiti i francuske reči koje su povezane sa Uskrsom i sa životinjama koje su povezane sa ovim praznikom“, kaže  Monika Damnjanović, rukovodilac Francuskog instituta u Nišu.

                                 Traganje za čokoladnim jajima je običaj koji se neguje u svakoj porodici u Francuskoj a jaja obično sakriju starji ukućani da bi ih mališani igrajući se pronašli.

                           „Na taj način se povezuje rodbnina i svi članovi porodice su na okupu.  Za ovaj praznik se i studenti koji studiraju u gradu u kome ne žive njihove porodice vraćaju kući da budu sa svojim roditeljima, bakama i dekama“, objašnjava Monika Damnjanović .

                            Monika Damnjanović  je otkrila i jednu tajnu, u Francuskoj se za uskrs ne farbaju jaja. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare