Niški kreativci na jednom mestu

NIŠ

Udruženje za negovanje tradicije “Višnja” iz Niša okupiće na jednom mestu kreativce koji žele da se usavršavaju ali i da prodaju svoje rukotvorine.

 Zanatski centra i suvenirnica, koji uskoro i zvanično počinju sa radom,  nalaze se u centru grada, u Voždovoj 98 a predsednica Udruženja “Višnja” Maja Sević ističe da su dobrodošli svi koji imaju kreativne ideje sa juga Srbije.

“Napravili smo kutak koji će približiti kreativce sa svojim kupcima. Znamo da se rukotvorine uglavnom prodaju online ali je ovo mesto gde će turisti ali i Nišlije moći da pronađu nešto zanimljivo za uspomenu i poklon. S druge strane, organizovaćemo obuke za one koji bi hteli da se bave starih zanatima i ručnim radom. Kreativci će imati svoj prostor gde će stvarati”, kaže Maja Sević.

    Tako će na licu mesta moći da se vidi veliki broj zanatlija koji izrađuju svoje rukotvorine.

    “Najzanimljiviji deo biće galerija na otvorenom koja je namenjena mladima i gde će se svake nedelje organizovati radionice i druga dešavanja”, kaže Maja Sević.

    Uvreženo je mišljenje da se starim zanatima uglavnom bave starije osobe, ali uvek ima izuzetaka pa se njima priključuju i mladi, doduše sa nešto drugačijim interesovanjima.

    “Mladi posebno interesovanje pokazuju za tkanje i za vez.Svećarstvo je isto tako stari zanat, a sada se za njega sve više interesuju maldi.Na ovaj način želimo da postaknemo mlade da pokažu svoju kreativnost koja može da postane i njihovo zanimanje”, dodaje Maja Sević.

    Sredstva za rekonstrukciju i opremanje Zanatskog centra obezbedila je Zaječarska pivara koja je prepoznala značaj negovanja tradicije, zanatstva i umetnosti u okviru svog projekta “Zajedno za zanatlije južne Srbije”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare