Niški KC deset dana kasnio sa reagovanjem na ulazak virusa korona u Specijalnu bolnicu u Toponici?

NIŠ

Klinički centar Niš je duže od deset dana ignorisao pozive Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici da obezbedi testiranje i hospitalizuje pacijente ove bolnice sa simptomima koji odgovaraju KOVID 19, kazali su izvori Danasa u toj ustanovi.

U niškom KC na ovakve prozivke ćute.

Sagovornici našeg lista iz Specijalne bolnice u Toponici kažu da su se prvi respiratorni simptomi koji odgovaraju infekciji novim koronavirusom pojavili kod pacijenta ove bolnice još 17. marta, a da su nakon toga i drugi pacijenti dobili visoku temperaturu. Oni kažu da su zaposleni u bolnici “više puta i iznova zvali” KC, kako bi obezbedio da “neko dođe i testira ove pacijente”, kao i da ih smesti u neku od kovid bolnica KC, ali da ova ustanova nije reagovala.

Prema njihovim rečima, KC je obezbedila testiranje prvog pacijenta kod koga se pojavila respiratorna infekcija tek kada je on dobio obostranu upalu pluća, odnosno deset dana nakon što je dobio prve simptome, a KC obavešten o tome. Odmah potom su u Specijalnoj bolnici uzeli briseve i zaposlenima. Prvi rezultati testiranja su pokazali da su ovaj pacijent i dva zaposlena pozitivna na koronavirus. Uprkos tome što je tada bilo još pacijenata sa visokom temperaturom i respiratornim tegobama, nisu više nikoga testirali, kažu oni.

Naši sagovornici dodaju da su “imali veliki problem i sa smeštajem” njihovih pacijenata koji su pozitivni ili sumnjivi na KOVID 19 u neki od korona centara u KC. Prvog pacijenta koji je imao simptome koji odgovaraju KOVID 19, a kod koga je ta bolest i potvrđena, vozili su “nekoliko puta” u KC, ali su ih odatle vraćali, kažu. Prva dva pacijenta su “uspeli da hospitalizuju” tek pre nešto više od nedelju dana, tvrde.

– Od samog početka smo nastojali da pacijente sa respiratornim simptomima izolujemo i da im damo maske. Stalno smo im merili temperaturu, a radili smo laboratorijjske analize i snimali im pluća, kada je to situacija zahtevala. Ipak, budimo realni, samo je puka sreća što nemamo još više obolelih, i među pacijentima i među zaposlenima- kaže naš sagovornik.

Uprava KC Niš i direktor Zoran Radovanović nisu odgovorili na pitanja Danasa da li je tačno da KC od 17. marta nije hteo da organizuje testiranje i da hospitalizuje pacijente ove Specijalne bolnice. Izostao je i odgovor na pitanje da je tačno da su u toj bolnici testirani samo zaposleni i prvi pozitivni pacijent, a da je odbijen zahtev bolnice da se testiraju i ostali pacijenti sa respiratornim simptomima.

 Zamenica direktora instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević je krajem prošle sedmice saopštila da je u Specijalnoj bolnici u Toponici zaraženo  šest zdravstvenih radnika i dva pacijanta. Ona je dodala da su i “44 osobe sa simptomima respiratorne infekcije zadovoljavale kriterijume definicije slučaja za testiranje”, ali da nisu bile pozitivne na koronavirus.

 – Preduzete su sve mere i zdravstveni nadzor, pa se 318 pacijenata i 152-oje zdravstvenih radnika nalazi u izolaciji, a u poslednjih sedam dana niko nije ispoljio simptome zaraze- rekla je ona.

Pre iznošenja ovakvih podataka, pojedini mediji su objavili da u ovoj Specijalnoj bolnici ima oko 70 pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom. Neki od njih su naveli da tridesetak pacijenata koji imaju respiratorne simptome, a uopšte nisu testirani, dobija kao terapiju “hlorokin”, koji, prema dostupnim informacijama, pomaže u lečenju KOVIDA 19.

Zaposleni: Imamo samo rukavice i paprinate maske 

Zaposleni u Specijalnoj bolnici kažu da je problem i što nemaju dovoljno zaštitne opreme. Tvrde da rade sa rukavicama i papirnatim maskama, a zaštitne naočare i vizire “nisu ni videli, a kamoli dobili”. Kompletnu zaštitnu opremu imaju samo zaposleni na sudskom odeljenju, gde je “veći broj obolelih pacijenata“.

 Vladin Krizni štab za suzbijanje zaraze KOVID 19 je, međutim, ovih dana saopštio da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno adekvatne zaštitne opreme za sve zaposlene.

Izvor: Danas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare