Niški fakultet sporta je jedini iz Srbije koji se nalazi na Šangajskoj rang listi

  NIŠ

       Vest o padu rejtinga Beogradskog univerziteta i njegovom ispadanju sa Šangajske liste koja obuhvata 500 najboljih svetskih univerziteta zabrinula je akademsku javnost u Srbiji i ukazala na činjenicu da bi možda nešto trebalo menjati u radu univerziteta kako bi se ponovo vratio u društvo najboljih. Da Univerzitet u Beogradu poseduje kvalitet potvrđuje činjenica da je na Šangajskoj listi svoju poziciju među 500 svetskih univerziteta imao punih osam godina od 2012. do 2020. godine.

      Ime Šangajske liste se često pominje u javnosti ali ovog puta se povezuje sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Ovaj niški fakultet iz godine u godinu se penje na “Šangajskoj lestvici”. U prošlog  godini našao se između 101. i 150.mesta u konkurenciji fakulteta i univerziteta sporta i fizičkog vaspitanja.

     “Nasuprot padu koji je doživeo Univerzitet u Beogradu Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu beleži stalan uspon na Šangajskoj listi. U protekloj 2020. godini ostvario je do sada najveći uspeh i prema poslednjem i još uvek aktuelnom akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020. godinu – našao se između 101. i 150. mesta. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu se prvi put na Šangajskoj listi našao 2016. godine kada je zauzimao poziciju između 200. i 300. mesta. Istu poziciju je zadržao i naredne 2017. godine da bi se godinu dana kasnije, 2018. godine, našao između 150. i 200. mesta. Najbolja pozicija ostvarena je 2020. godine, a profesori i saradnici Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sa nestrpljenjem očekuju novu listu koja za oblast sport, fizičko vaspitanje i zdravstvene nauke obično izlazi početkom oktobra”, kaže dr Nenad Stojiljković, vanredni profesor, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerzitet u Nišu.

   Šangajska lista se formira na osnovu strogo postavljenih kriterijuma koje univerziteti i fakulteti moraju da ispune.        

   “U postupak ocenjivanja ulaze oni univerziteti i fakulteti koji u svom sastavu imaju departmane za sport i fizičko vaspitanje što je prvi uslov za rangiranje. Potom se u obzir uzima ukupan broj objavljenih naučnih radova koji su indeksirani u bazi prestižnih međunarodnih časopisa poznatijoj pod nazivom Web of Science. Sledeća stavka je ukupan broja citata objavljenih radova, zatim broj citata po svakom pojedinačnom radu, kao i ukupan broj radova objavljenih u najboljih 25 odsto časopisa u svetskoj bazi Web of Science. Na kraju se izračunava i procenat objavljenih radova nastalih u saradnji sa autorima iz inostranstva čime se vrednuje internacionalnost radova i saradnja sa kolegama iz inostranstva”, ističe dr Nenad Stojiljković.

    Kada se pogleda Šangajska lista za oblast sporta i fizičkog vaspitanja uočljiva je dominacija skandinavskih fakulteta sporta.

    “Prvi na rang listi je fakultet Univerziteta u Kopenhagenu, dok drugu poziciju zauzima fakultet sporta iz Osla. U prvih deset se nalazi i još jedan fakultet iz Danske koji zauzima sedmu poziciju, kao i fakultet sporta Univerziteta iz Finske. Ako bismo pogledali grupu fakulteta od 101. do 150. mesta gde se nalazi i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu videli bismo da se radi o fakultetima iz veoma razvijenih zemalja kao što su Amerika, Velika Britanija, Nemačka, Švajcarska, Novi Zeland, Australija, Kanada, Japan, Švedska, Francuska, Španija, Italija, Grčka. Jedini fakultet sa prostora nekadašnje Jugoslavije je Kineziološki fakultet Univerziteta u Zagrebu koji deli istu poziciju sa niškim fakultetom sporta”, objašnjava dr Nenad Stojiljković.

dr Nenad Stojiljković

    Sa ovim značajnim uspehom niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja postao je apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u regionu Jugoistočne Evrope. Naime, niški fakultet je jedini iz Srbije koji se nalazi na Šangajskoj rang listi.

   “Uspeh Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja predstavlja ogroman uspeh Univerziteta u Nišu čiji je on integralni član. Akademski svet iz inostranstva uz ime fakulteta sporta jasno vidi i ime Univerziteta u Nišu percipirajući ga kao značajnu naučnu instituciju u ovom delu Evrope. Nadamo se da će ovaj uspeh biti motiv i ostalim fakultetima Univerziteta u Nišu da vrednije rade i da podignu kvalitet svoje naučno-istraživačke delatnosti stremeći ka zajedničkom cilju – da Univerzitet u Nišu svrstamo u grupu najboljih svetskih univerziteta”, ističe dr Nenad Stoiljković.

     Ono što dr Nenad Stoiljković posebno ističe to je podatak da Fakultet uspeva da se rangira visoko na ovoj svetskoj prestižnoj listi i pored problema sa kojima se suočava.

   “ Sa boljom infrastrukturom sa adekvatnim prostorom za testiranje i sprovođenje trenižnih procesa sa sportistima, sa decom, sa osobama sa invaliditetom, imali  bi smo više podataka za radove. Mi znamo šta rade naše kolege recimo iz Osla. I mi znamo to da uradimo ali nam nedostaje infrastruktura. Tako se opredeljujemo za radove koje je moguće sprovesti u skromnim uslovima koje mi imamo”, zaključuje dr Nenad Stoiljković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare