Niške srednje škole od ponedeljka onlajn, 7 i 8 razred po kombinovanom modelu

NIŠ

 Naredne nedelje, kombinovana nastava u 7 i 8 razredima, u srednjim školama onlajn u 40 lokalnih samouprava, navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo prosvete dostavilo školama. Na spisku se nalazi i grad Niš pa sve srednje škole u Nišu od ponedeljka, 13.septembra prelaze na onlajn nastavu.

  “Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u gradu, odluka Tima za škole je da se primenjuje drugi model obrazovno vaspitnog rada od 13.septembra u sedmom i  osmom razredu osnovnih škola na teritoriji grada Niša, a kada govorimo o teritoriji Školske uprave Niš i u opštinama Doljevac i Bela Palanka. Što se tiče srednjih škola primenjivaće se treći model organizacije obrazovno vaspitnog rada u svim srednjim školama na teritoriji grada Niša kao i u već pomenutim opštinama. Treći model podrazumeva prelazak na nastavu na daljinu, odnosno onlajn nastavu”, kaže Predrag Nešović, rukovodilac za Školsku upravu u Nišu.

                Prema njegovim rečima ova mera važiće do sledećeg zasedanja Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

                 “Situacija u toku prethodnog perioda razmatraće se ponovo 16.septembra i u petak, 17.septembra, dobićemo informacije o modelu koji će se dalje primenjivati u školama”, dodaje Nešović.

                 Nešović objašnjava da će se u sedmom i osmom razredu primenjivati drugi model organizovanja obrazovno vaspitnog rada.

                  “Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. Jedna grupa će ići u školu ponedeljak, sreda i četvrtak, a druga grupa utorkom i petkom. Ostali razredi, od prvog do šestog razreda imaće neposrednu nastavu”, objašnjava Nešović.

                       Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

                       “Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite”, objašnjava Nešović.

                       Ovaj izuzetak moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare