Niške buregdžije odlaze za Hrvatsku i Sloveniju

NIŠ

Cene sira, mesa, palminog i obićnog ulja, svinjska mast  i brašna svakodnevno skaču i idu na gore i to  otežava poslovanje pekarima koji se nalaze između nakovnja i čekića, kazao je Bratislav  Vukadinović iz Unije pekara Niš, tokom najave manifestacije Dani bureka u Nišu a odgovarajući na pitanje novinara da li će cene pekarskih proizvoda i dalje da rastu i zašto se one razlikuju od pekare do pekare.

                    „Čekić su u ovom slučaju visoke cene materijala koji koristimo, a nakovanj je konkurencija kolega  koji ne prate razmerno cene materijala kroz finalni proizvod“, kazao je Vukadinović.

                     U niškim pekarama najomiljeniji niški doručak, burek, košta od 160 do 180 dinara, a do pre samo nekoliko nedelja ljubitelji bureka su četvrtinu plaćali 120 do 130  dinara.

                    „Očekujemo da cene i dalje rastu, mada pekari to ne rade u istom trenutku već svaka pekara to radi sporadično. Svakodnevno dobijam obaveštenja da je neka od pekara u gradu podigla cenu za 10. Nikome to ne ide u prilog jer tako gubimo potrošače ali je to neminovnost da bi pekari opstali. Radimo na minimomu samo da sačuvamo pekarstvo u Nišu“, kazao je Vukadinović.

                   Cene pakerskih proizvoda uticali su i na smanjenje broja kupaca.

                „Pekari su u velikom problemu i sa radnom snagom. Buregdžije idu trbuhom za kruhom, odlaze u Hrvatsku i Sloveniju. Imamo manjak radne snage u proizvodnji  i u prodaji i prosto je čudno kako uspevaju pekari da se održe. Velike napore čine da sačuvaju svoj posao i svoje porodice“, istako je Vukadinović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare