Niška zona slobode o vlasti i obrazovanju

NIŠ

Na jedanaestoj Niškoj zoni slobode, koja je sinoć održana ispred TC Kalča, predstavnici opozicionih stranaka razgovrali su sa građanima.

Predstavnici opozicije su istakli da bi sa 300 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, koliko vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) u Nišu troši na , kako je rečeno “nepotrebnu rekonstrukciju centralnog Trga Kralja Milana” 40.000 niških osnovaca i srednjoškolaca moglo je da dobije besplatne udžbenike .

Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju (SzS) i Predrag Jović, poverenik PSG za grad Niš ocenili su da aktuelna vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ne misli da je obrazovanje prioritet.

Oni tvrde da je , u vreme kada je gradom upravljala demokratska vlast, situacija u obrazovanju bila bitno drugačija.

” Punih sedam godina u Nišu nemamo izgrađenu nijednu jedinu školu, niti je ijedna škola adaptirana. Niško odmaralište u Divljani je bilo rekonstruisano, pa dato izbeglicama, sada se urušava, a 6000 učenika osnovnih škola čeka septembar, kada će »saznati« da li će moći da pohađa rekreativnu nastavu u tom odmaralištu. Roditeljima je važno da znaju da li će da izdvoje nekih 8000 dinara za rekreativnu nastavu u “Divljani“ ili 20.000 dinara za takvu nastavu na Kopaniku ili nekoj drugoj destinaciji, ali oni sada ni to ne znaju”, rekao je Stanković okupljenim građanima.

Po njegovim rećima u vreme dok je DS vršio vlast izgrađene su tri velike osnovne škole, rekonstruisano desetak manjih škola i domova, izgrađeno osam novih vrtića, izgrađeni i uređeni brojni školski i otvoreni tereni. Otvoreno je devet balon sala i dve sportske hale sa po 1000 mesta i da je u izgradnju i opremanje škola uloženo .

“Aktuelna vlast za ovih sedam godina nije uspela da završi ni salu za fizičko vaspitanje u osnovnoj školi »Miroslav Antić« čiji smo prijekat mi započeli pre dvet godina”, dodao je Stanković.

” Funkcionisanje čitavog našeg školstva- od tetkica i privatnog obezbeđenja koje zapošljava radnike „na lizing“, preko izbora i nabavke udžbenika na krajnje sumnjiv način, spiskova tehnoloških viškova i „reorganizacije mreža škola“, do tendera za građevinske radove za rekonstrukciju školskih objekata i izbora direktora škola- ispolitizovano je i nalazi se pod šapama SNS-a. Na osnovu koruptivnog sistema koji su doveli “do perfekcije”, oni podobni dobijaju sve- od masnih provizija, preko ocena za svoju decu, do doktorskih titula”, rekao je poverenik PSG za grad Niš Predrag Jović.

Nišku zonu slobode organizuju SzS, PSG, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare