Niška pijaca i vašari  najveći problemi  sa kojima se susreće sanitarna inspekcija

NIŠ

Niška glavna pijaca, koja se nalazi pored autobuske stanice u tom gradu , u ulici  Đuke Dinić jedna je od najgorih u Srbiji i trebalo je više puta da bude zatvarana.

Građevinsko-tehnički je dotrajala i stoga inspekcijske službe svake godine donose rešenja o nedostacima nakon čega se nedostaci uklanjaju  na kraće ili duže vreme.

Podnose se prekršajnie prijave “ ali generalno ova pijaca i pijaca Boško Buha ne zadovoljavaju propisane uslove i može da se dogodi da u nekom nadzoru bude zabranjen i rad te pijace”, kazala je na završnom “Karavanu”  u susretu republičkih inspektora koji rade u Nišavskom upravnom okrugu i gradske uprave dr  Radica Nikolić, načelnica Sanitarne inspekcije.

Ona je navela da su građevinski-tehnički uslovi,  loše konstruisani objekti na ovoj pijaci kao i sanitarno-higijenski uslova veoma loši . Smeće  je na sve strane.

Najveći broj pritužbi sanitarnoj inspekciji upravo stiže zbog Cvetne pijace pa je inspekcija često pred odlukom da zatvori pijacu. Ona je pozvala nadležne da razmisle o rekonstrukciji ili izgradnji nove . 
Jedan od razloga tako loših sanitarno hifijenskih uslova je nedovoljni broj kontejnera, u koje smeće bacaju žitelji tog dela grada, ali i vlasnici ugostiteljskih radnji.

Još na jedan problem ukazala je načelnica inspekcije a to je prodaja hrane na javnim manifestacijama i promet hrane van radnih prostorija. Ovde se podrazumeva prodaja hrane na pijacama, uključeni su objekti i sama pijaca, promet na kioscima, postavljenim montažnim objektima, iz aparata bilo da se radi o pravljenoj ili pakovanoj hrani, pokretnih ugostiteljskih ili zanatskih objekata za koje oni dobijaju dozvole, a najznačajnije od svega je promet hrane na javnim manifestacijama.

“Svuda po gradu mogu da se vide pokretna kolica, a vlasnici prodaju ili kukuruz, ili pomfrit, ili bilo šta drugo od hrane. Uslove za to ne ispunjavaju” kaže Radica Nikolić, šef Odseka za sanitarni nadzor koji pripada Ministarstvu zdravlja.

“Jasno je da  ljudi koji proizvode, recimo, pomfrit i prodaju ga ulici ili nekom drugom otvorenom prostoru moraju da imaju svoje pomoćne prostorije gde će čuvati te sirovine, gde će izbaciti ulje, ostave mantil .U tok svog radnog vremena moraju da koriste i sanitarni čvor da operu ruke, ali toga nema”,objašnjava Radica Nikolić. Ona dodaje da inspekcija prilikom kontrole izriče mandatne kazne, ali  “ovde nije problem u izvršiocima već u organizaciji. Svi oni imaju dozvole za rad, ali nemaju pripremljene uslove na površini gde rade.To posebno važi za organizovanje javnih manifestacija. Mora da se pripreme javne površine  sa minimalnim uslovima da bi se javnim manifestacijama postavljali takvi objekti. Mora da postoje priključci za struju, za vodu, za sve što će omogućiti da se održi odgovarajući stepen higijene”, objašnjava Radica Nikolić.

Inspektorka je pomenula posebno probleme koje uočavaju prilikom održavanja vašara. Zbog nehigijenskih uslova u nedoumici su da li treba  zabraniti održavanje vašara  kada osnovni uslovi nisu ispunjeni . Ona je navela primer Pantalejskog vašara i kazala da svake godine  inspektori  na tom vašaru pišu kazne prodavcima, ali se situacija ne menja. Kako kaže kablovi na sve strane, sanitarni ćvor udaljen.  Slična situacija je bila i na nedavno održanom vašaru u Niškoj Banji , kaže dr Radica Radica Nikolić.

Pritom dodaje da nije problem u pojedincima već da nije pronađeno “ sistemsko rešenje” koje podrazumeva da objekat brze hrane  “ne može da bude udaljena više od 30 metara  od priključaka na vodu i kanalizaciju, da na toj daljini treba da postoji i mokri čvor ili da se postigne dogovor sa nekim da se koriste njegove prostorije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare