Niška Klinika za ginekologiju i akušerstvo dobila najsavremeniji aparat za analizu kod infertiliteta

NIŠ

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš, dobila je najsavremeniji aparat SQA system za analizu kvaliteta sperme. Prema rečima rukovodioca Klinike za ginekologiju i akušerstvo docenta dr Dejana Mitića, aparat koji je klinika dobila je najsavremeniji sistem za analizu semene tečnosti i prvi je takav u Srbiji.                          Analiza sperme je jedan od prvih dijagnostičkih testova koji se koristi za procenu faktora muškog infertiliteta.

  „Broj parova koji se suočava sa poteškoćama u začeću i prođe kroz komisiju naše klinike , na godišnjem nivou je oko 1000. Ovaj aparat je će nam omogućiti da obradimo više uzoraka i što je najvažnije preciznost analize će biti neuporedivo bolja od dosadašnje. Mogućnost aparata je 1500 analiza na godišnjem nivou, a vreme analize standardnih uzoraka je kraće od 2 minuta što je višestruko manje od vremena koje je bilo neophodno za metod analize koja se radile do sada“, kaže docent dr Mitić.

                       Prema njegovim rečima, najveći broj laboratorija primenjuje manuelnu metodu analize ,odnosno mikroskopskim pregledom. Ova tradicionalna metoda ima brojna ograničenja i nedostatke. S obzirom na činjenicu da se radi o osetljivom biološkom materijalu u funkciji vremena, a da sam mikroskopski pregled može trajati i do 40 minuta, neretko je preciznost bila loša ,a samim tim i dobijeni rezultati su bili podložni greškama. Ovakav pristup nesumnjivo je prouzrokovao i neadekvatnu dijagnozu , odlaganje lečenja i konačno kašnjenje u primeni različitih tretmana i procedura kod parova koji imaju objektivni problem sa infertilitetom.

                       „Evidentno je da postoji potreba za brzom, objektivnom, osetljivom, pouzdanom i standardizovanom metodom za analizu različitih parametara iz uzoraka sperme, koji bi bili alternativa dosadašnjem manuelnom ispitivanju. Ovakvi automatizovani analizatori se već dve decenije primenjuju u svetu i pokazali su da ovaj pristup u velikoj meri doprinosi poboljšanom kvalitetu ispitivanja uzoraka“, ističe docent dr Dejan Mitić.

                        U zavisnosti od zahteva laboratorije, na aparatu kojim sada raspolaže Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš, moguće je analizirati različite vrste uzoraka, a parametri koji se automatski dobijaju iz jednog uzorka za svega 75 sekundi su- koncentracija, ukupno pokretljivi, neprogresivno pokretljivi, nepokretljivi, normalni oblici, koncentracija pokretnih, koncentracija progresivno pokretljivih spermatozoida, koncentracija funkcionalnih spermatozoida , brzina, indeks pokretljivosti, dok se u kombinaciji sa dodatnim dostupnim proizvodima mogu odrediti i pH vrednost i koncentracija leukocita.

                          Dodatna prednost ove metode je to što omogućava dokumentovanje rezultata u bazi podataka, snimanje slika i videoklipova čime se postiže i sledljivost u praćenju parametara pre i posle primene terapije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare