Niška CPD „Branko” na međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj

NIŠ

Mešoviti hor Niške crkvene pevačke družine “Branko” nastupio je, predstavljajući srpsku muzičku tradiciju, na prestižnom Međunarodnom festivalu horova “Argus Orestike” u grčkom gradu Kastoriji, izazvavši duboke emocije kod grčke publike. Tokom festivala, hor „Branko” izveo je duhovna i svetovna muzička dela srpskih, grčkih i ruskih kompozitora, demonstrirajući visoki nivo profesionalizma i muzikalnosti. Njihov nastup nije ostavio nikoga ravnodušnim, a publika je posebno bila dirnuta izvedbom grčkih kompozicija, koje su imale poseban emotivni odjek.

Ovaj značajni festival, koji se održava bijenalno i nije takmičarkog karaktera, ove godine je po 22. put okupio horove iz Grčke, Kipra i jednog gosta iz regiona. Niški hor “Branko” je dobio počasno mesto na festivalu, što je potvrda njihovog dosadašnjeg rada i uspeha na međunarodnoj sceni. Domaćini su posebno pohvalili njihov profesionalizam i izuzetnu izvedbu tokom završne večeri festivala. Sve ovo potvrđuje dirigent hora “Branko“, koji kaže da je velika čast učestvovati na ovom festivalu.

„Još nam veću čast čini što smo, kao jedini hor iz regiona, mogli da predstavimo našu muzičku kulturu. Reakcije publike su bile izvanredne, što nam daje dodatnu motivaciju za dalji rad” izjavio je dirigent hora “Branko” Sara Cincarević.

Glavni orgnizator Konstantinos Adam smatra da niški hor, iako je amaterski, može da se poredi sa najboljim horovima u svetu.

„To je kako pokazala i reakcija publike koja je pri izvođenju pevala zajedno sa pevačima, uz neretke suze u sali.“

Članovi NCPD „Branko” ovom prilikom su obišli i brojne znamenitosti, među kojima su Arheološki muzej, Muzej vizantijskih ikona i drevne svetinje koje datiraju još iz 9., 10. i 11. veka. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare