Nišavski okrug predstavljaju tri koreografa i igrača

NIŠ

Prošlog vikenda u Kraljevu je održana prva Skupština Saveza folklornih ansambala Srbije, na kojoj su definisana upravljačka tela Saveza. Cilj Saveza biće da čuva i unapredi amaterizam u folklornom stvaralaštvu kao i da stavi „pod jednu kapu“ nadležnih ministarstava – hiljade amatera širom Srbije.

  U 19 okruga sada deluje 21 kordinatora, a koordinatori za Nišavski okrug su Vladica Janošević, Milan Ristić i Marjan Zdravković, za koordinatora Jablaničkog okruga zadužen je Marko Veljković, za koordinatora Topličkog okruga  zaduzen je Miloš Denić , a za koordinatora Pirotskog okruga zaduzena je Ana Ćirić. Savez ima Upravni i Nadzorni odbor, a tehnički sekretar je Marjan Zdravković, direktor i umetnicki rukovdilac Ansambla Narodnih igara i pesama „Mozaik“ iz Niša.

                      ‘’ Planiramo da radimo sve ono što nije radio Savez amatera Srbije. Zato pravimo dobru i kvalitetnu organizaciju smotri i festivala, a prevashodno ćemo se baviti očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa i očuvanjem izvorne igre i pesme. Postojeće festivale okružnog, međuokružnog i republičkog nivoa, na kojima će kvalitet ocenjivati zaista kompetentni ljudi po određenim pravilima, istim za sve, kako bi kvalitet tih festivala bio podignut na visok nivo’’- kaže Marjan Zdravkovic iz Niša, tehnički sekretar Saveza i glavni koordinator za celu Srbiju.

                        Prvi korak je učlanjenje folklornih ansambala iz 19 okruga u Savez.  Svaki okrug ima svog koordinatora,to su uglavnom kolege iz posla i prakse koji žive na tim okruzima i koji najbolje poznaju rad ansambala. Po uključivanju ansambala, Savez će napraviti bazu podataka i poslati ga Republičkom zavodu za statistiku, koji će sve to obraditi u Beogradu, a onda po „ulasku u sistem države“ ulasku bismo ozbiljnim projektima konkurisali za organizaciju smotri festivala u našoj zemlji, koji bi, uz jednu takvu finansijsku podršku, bili podignuti na znatno viši nivo.

                         ‘’Možda nam je, grubo rečeno, dobro došla ova trenutna, zbog epidemije koronavirusa, „pasivna“ situacija, jer poslednjih meseci nema koncerata, ali taj period sada koristimo da odradimo period učlanjavanja, neophodnu administraciju i dobre planove za sledeću godinu, propozicije svih takmičenja, smotri  i festivala. Nadamo se da će korona popustiti do proleća naredne godine kada očekujemo da bismo mogli da krenemo sa predtakmičenjima dečjih folklornih ansambala, za izvorno narodno stvaralaštvo i za koreografisani folklore’’- kaže Marjan Zdravković .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare