„Nišava – održiva budućnost reke” ili kako do zdrave i čiste životne sredine

 NIŠ

                              Izložba „Nišava – održiva budućnost reke”  zvanično je juče u parku 7.juli otvorio ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, a Nišlije će moći da je razgledaju   do 20. juna. Izložba na otvorenom donosi priču o životu grada, njegovih stanovnika i Nišave tokom istorije i danas. Otvaranju izložbe koju je pripremio EU info kutak u Nišu prisustvovali su Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine,

Antoan Avinjon iz Delegacija EU u Srbiji i Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Goste je u ime grada i grdaonačelnice Niša Dragane Sotirovski pozdravila gradska većnica Adriana Anastasov koja je istakla da je promovisanje  projekata kroz kulturu koji su od posebnog značaja za grad Niš od izuzetne važnosti.

                           Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Nišava utiče na život Niša i Nišlija. Poslednji segment izložbe odnosi se na budućnost reke, te ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji grad ima. Ovim je ujedno najavljeno  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo.

                           “Drago mi je da vidim još jedan manji rezultat u kontekstu rešavanja probelma prečišćavanja voda u gradu Nišu. Znanje koje se sakuplja tokom ovog projekta proširiće se na celu Srbiju. Zadovoljni smo i kako je urađena tehnička dokumnetacija. Saradnja je odlična i na centralnom nivou što se tiče ove investice zahvaljujući Ministarstvu. Ovo je tipičan primer evropske integracije u stvarnosti. Ovom izložbom pokušavamo da objasnimo značaj Nišave  u kontekstu održivog razvoja grada Niša jer voda odavde teče do Crnog mora. I zbog toga treba sarađivati a ovo je dobar primer kako se to radi. Ne može Evropskoj uniji da bude dobro ukoliko njenim komšijama nije dobro. Mi radimo u tom duhu  i u duhu da će Srbija postati član EU i nadamo se tome”, naglasio je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

                         Izložba je deo „EU zelene nedelje” koja se ove godine obeležava od 29. maja do 4. juna širom Evrope sa istim ciljem – postizanja “nultog zagađenja” i očuvanja životne sredine. O tome na koji način Evropa podržava ovu i druge zelene inicijative u Srbiji govorio je  Antoan Avinjon iz Delegacija EU.

                         “Ovo je veliki projekat EU u Srbiji  i u Nišu ćemo zajedno izgraditi najveće postrojenje otpadnih voda u zemlji. To ne bi bilo moguće bez saradnje svih učesnika u projektu. Razvoj ovako velikog projekta zahteva vreme ali projekat će biti priveden kraju. Počićemo sa izgradnjom postrojenja vrlo brzo. Želimo da Niš počne sa prerađivanjem otpadnih voda i samim tim utiče na čistiju Veliku Moravu i Dunav”, kazao je Antoan Avinjon.

                         Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu  sa kanalizacionim sistemom jedna je od najvećih  zelenih investicaja u Srbiji.

                         “Projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu je  jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji će se finansirati iz IPA fondova. Prijatelji iz Švedske su  nam pomogli da izradimo dokumentaciju da bi smo mogli da apliciramo za sredstva. Sada dalje zajedo radimo kako bi smo krenuli sve da gradimo. Ovaj projekat je značaj za grad Niš, za Srbiju i za Evropsku  uniju i za sve nas jer je svima nama neophodna zdrava i čista životna sredina. Najviše koristi od toga  imaće građani jer su u lokalnoj  samoupravi koja će implementirati jedan ovakav projekat. Kada uspemo u tome pokazaćemo da smo kao zemlja ali i lokalna samouprava spremni da implementiramo sve ono što se od nas zahteva jer nam je to potrebno”, istakla je Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine.

                  Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, je govorio o tome kako će u praksi izgledati održiva budućnost.

                 “Ovim projektom rešićemo višedecenijski  problem koji Niš ima ne samo izgradnjom jednog od najvećih postrojanja  već ćemo završiti i sve nedostajuće kolektore u gradu. Radi se o najvrednijem infrastrukturnom projektu  u Srbiji u domenu zaštite životne sredine u vrednosti od preko 60 miliona evra.Na kraju smo najbitnijeg koraka, završetak celokupne tehničke dokumentacije za centralno postrojenje, nedostajuće punpne stanice i kolektore. Građevisnke dozvole  su obezbeđene i naredni korak je implementacija samog projekta”, istakao je Radivojević.

                  Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare