Niš: Učenici sa posebnim potrebama poslali poruku ljubavi

 

NIŠ

Programom u Niškom kulturnom centru Škola za osnovno  i srednje obražovanje „14. oktobar“ iz tog grada , obeležila je Dan osoba za invaliditetom 3. decembar. Nastupio je  inkluzivni hor,  postavljena mini izložbA radova i rukotvorina koje su izradili učenici,  čime je škola poslala poruku ljubavi i pokazala šta sve umeju i znaju.

“Osnovni zadatak škole je rad sa kategorijom učenika koji imaju određene smetnje u razvoju. Hteli smo da kroz današnju prezentaciju rada naše škole, pokažemo šta sve postižemo u radu sa decom, da iznesemo sve naše uspehe i stupimo u kontakt sa svima ne bi li bolje i uspešnije radili sa decom koja zaista zahtevaju pažnju i negu” – rekao je direktor škole Zoran Nikolić.

Ovu školu pohađa 186 đaka. Odnedavno su se đacima škole pridružila i deca iz rezistencijalne ustanove Kulina, u kojoj više nema dece sa smetnjama u razvoju.

nis-deca-sa-invaliditetom-1

Osnovno obrazovanje u školi stiče 90 učenika raspoređenih u 15 odeljenja a srednju 96 đaka u 12 odeljenja. Tu se obrazuju se za nekoliko različitih zanimanja u oblasti tekstila, kožarstva, ličnih usluga, mašinstva i obrade materijala. Nastava se obavlja u namenski sagrađenom objektu u koji se uselila 1972. godine, u devet učionica, četiri radionice, frizerskom salonu, dva kabineta za nastavu. Škola je opremljena I prostorijom za produženi boravak. Deci su u školi dostupni travnati tereni i asvaltiran sportski teren, fiskulturne sale.

Škola je opremljena za obrazovanje slabovide i slepe dece i to je jedina takva obrazovna ustanova na jugu Srbije. U školi rade mnogobrojne sekcije i stalno se odvijaju sportski i kulturno-zabavni programi. Zaposleni ulažu maksimalne napore da ovu decu uključe u svakodnevni život pa, osim osnovnog obrazovanja organizuju radionice, vanškolske obuke.

nis-deca-sa-invaliditetom-2

Učenici škole su učesnici Specijalne olimpijade, na kojoj su prošle godine u Los Anđelesu, u odbojci na pesku, osvojili bronzanu medalju, a takmiče se i u drugim ekipnim i individualnim sportovima. Osim toga učestvovali su i u manifestacijama kao što su “Nauk nije bauk”, “Matematika u maju” i “Noć istraživača”. Zajedno sa gimnazijom “Svetozar Marković” bili su deo projekta “Putujuća laboratorija”. Za maskembal pod nazivom “Heroji inkluzije”, zajedno sa nastavnicima i aktivistima “Otvorenog kluba” su izradili maske.

Pored brojnih aktivnosti kojima se deca, pored učenja, svakodnevno bave, direktor škole smatra da ima mesta za još mnogo aktivnosti koje će pomoći dalje uključivanje učenika u društvene tokove.

Posle završenog srednjeg zanatskog obrazovanja ova deca su spremna za radno uključivanje u društvo ali, kako kaže direktor škole, i pored njihovog maksimalnog angažovanja, zapošljavanje ove dece ide veoma teško.

nis-deca-sa-invaliditetom-3

Predavači i rukovodstvo škole su stalno angažovani na uvođenju inovacija I obrazovanju svojih đaka.

“Upravo smo završili projekat “Školujem se, dakle radim” sa Otvorenim klubom iz Beograda I Volonterskim centrom iz Niša. U 2017. Godini

“Položaj osoba sa invaliditetom se, prema mojim sazanjima, zaista u poslednje vreme poboljšao. Mislim da je najveći problem zapošljavanje, kako u državi, tako i u Nišu. Uz podršku društvene zajednice smatram da možemo mnoge stvari da ispravljamo i nadam se da će u narednom periodu situacija biti mnogo bolja” – istakao je direktor.

nis-deca-sa-invaliditetom-4

Među prioritetima je izgradnja lifta kako bi dece mogla laše da se kreću kroz školu, kao I nabavka kombija za prevoz dece koji bi svakodnevno dovozio decu sa posebnim potrebama u školu. Postojeći ne zadovoljava sve potrebe škole, kaže direktor škole Zoran Nikolić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare