Niš  u znaku srpske trobojke

NIŠ        

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.Proslavljen je u Nišu koji je juče osvanuo u znaku srpske trobojke koja se vijorila na centralnom gradskom trgu, duž glavnih ulica i bulevara, na svim ustanovama i institucijama.Vijorila se srpska trobojka i na mnogim balkonima u zgradama.

      Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

         “Istaknimo sa ponosom na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, srpsku trobojku. Zastava je simbol slobode i jedinstva. Na njoj je ispisana istorija – naš nastanak, postojanje i opstanak, sve naše nade. Zastavu su branili za opstanak države i naroda, branili su je  najhrabriji, svojim telima i životima u oslobodilačkim ratovima. Nosili su je najbolji. Budimo danas barjaktari jedinstva, nacionalnog ponosa i slobodarstva”,poručila je Nišlijama na svom zvaničnom fejbuk profile gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

      Na dan 15.septembar 1918.godine probijen je i Solunski front, pa se ovaj datum obeležava i kao na dan sećanja na srpske vojnike koji su svojim junaštvom zadivili svet.

    Na Solunski front srpska vojska je prebačena na proljeće 1916. godine, posle oporavka na Krfu nakon Albanske golgote. Za komandanta Solunskog fronta postavljen je francuski general Franše d` Epere, a u junu 1918. godine donesena je odluka da se konačno krene u proboj fronta.

     Srpska vojska bila je podeljena u dve armije – Prvu kojom je komandovao Petar Bojović i drugu na čijem je čelu bio Stepa Stepanović, dok je komandant štaba bio vojvoda Živojin Mišić.

   Borbe su počele 14. septembra 1918. godine celodnevnom artiljerijskom paljbom svih savezničkih topova po bugarskim, nemačkim i austrougarskim položajima, da bi u zoru 15. septembra u 5.30 sati, posle snažne artiljerijske pripreme, krenule u napad divizije prvog ešalona Druge armije pod komandom vojvode Stepe Stepanovića. Već prvog dana probijeno je 11 kilometara fronta, drugi dan je širina proširena na 40 kilometara i time počinje slom centralnih sila na solunskom frontu, čija linija se raspada.

     Francuski maršal Franše d`Epere u izveštaju francuskoj vladi pri proboju solunskog fronta krajem septembra 1918. godine saopštava da se “operacije moraju usporavati, jer nema komunikacije radi doturanja hrane francuskim trupama koje napreduju”, a da “samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred”!

    Prva srpska armija zauzela je 5. oktobra Vladičin Han i pod borbom se probila kroz Grdeličku klisuru, zauzela Grdelicu, a 7. oktobra prodrla u Leskovačku kotlinu u koju je iz doline Veternice izbila Konjička divizija i istog dana zauzela Leskovac, a 9. oktobra izbila je pred Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare