Niš prvi put domaćin tradicionalnog seminara “Početak nove školske godine”

NIŠ

Kako će izgledati nova školska godina, kako će se sprovoditi javne nabavke za ekskurzije i koje su sve novine u obrazovanju, samo su neka od pitanja na koja će učesnici dobiti precizan odgovor tokom trodnevnog seminara “Početak školske godine 2021/22 ” koji se sada prvi put, na inicijativu grdaonačelnice Niša Dragane Sotirovski i resorne većnice za obrazovanje, održava u Nišu a do sada se redovno održavao u Vrnjačkoj Banji. Na seminaru je preko 250 učesnika moglo da sazna sve detalje o početku nove školske godine u vreme pandemije koranavirusa, načinu održavanja nastave, modelima koji će se primenjivati, ali je bilo reči i o organizovanju đačkih ekskurzija za šta su najzainteresovaniji učineci.    

                    

Prisutne učesnike je ispred Školske uprave Niš, pozdravio rukovodilac Predrag Nešović, predstavnici Ministarstva prosvete Miloš Blagojević, pomoćnik Ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja za srednje obrazovanje i obrazovanje i vaspitanje odraslih, Milan Pašić pomoćnik Ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i dr Marko Špiler CMN, predsednik Komore javnih nabavki Srbije.

                     

 “Želimo potpuno spremni da uđemo u novu školsku godinu koja će biti puna izazova. Danas biti prosvetni radnik je veoma kompleksan posao. Pored toga što su prosvetni radnici predavači, oni su poslednjih dvadeset godina i programeri i metodičari, dijagnostičari, mnogo toga, a naročito u ovo doba pandemije, dobijaju i novu dimenziju. Ova konferencija uz podršku resornog ministra Branka Ručića i nesebično zalaganje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, dolazi u pravo vreme, kaže  dr Marija Ranđelović, gradska većnica resorno zadužena za obrazovanje.

   “Nastava kreće u osnovnim školama po istom modelu kao pre korone. Svi učenici su u odeljenjima i ne dele se na grupe. Čas traje 45 minuta po rasporedu koji je škola napravila. U slučaju da se u odeljenju pojavi jedno dete koje je pozitivno, ono ide u izolaciju u periodu od 10 dana.Ukoliko budu dva ili više učenika potitivni onda cello odeljenje ide u karantin”, kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

                     Prema rečima Roberta Džunića, direktora OŠ “Kralj Petar Prvi” svaka škola je na osnovu dopisa koji je dobila od resornog ministarstva krenula je u određene pripreme.

                     “Ima još dosta stvari koje moramo da završimo. Većina škola će danas pisati operativne planove koje dostavljamo Školskoj upravi i ministarstvu i većena škola će istog dana održati nastavnička veća kako bi se zaposleni na što bolji način pripremili za početak školske godine”, kaže direktor Robert Džunić.

                     Mada školska godina počinje tako što će se svi đaci naći u školskim klupama pripremljena je i onlajn nastava koja bi se primenjivala u slučaju pogoršanja epidemiolopke nastave,

                    Trodnevni seminar – konferencija u Nišu, namenjen je pre svega, direktorima škola, vrtića, pomoćnicima, zamenicima direktora, praktično svima onima u prosvetnom lancu, ali i lokalnim samoupravama. Seminaru su prisustvovali i predstavnici ustanova u kulturi jer su, prema rečima organizatora obrazovanje i kultura su dve neodvojive stvari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare