Niš prestonica dece i igre

NIŠ

U okviru 15. manifestacije „Susreti prijateljstva- Radost Evrope“ u Nišu je u sali Niškog kulturnog centru održan koncert „Zamislite deco“ u znaku obeležavanja 100 godina od rođenja Duška Radovića. Organizator koncerta „Zamislite deco“ je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom iz Beograda. Pokrovitelji koncerta su Grad Niš i Gradska opština Palilula.Za učesnike manifestacije organizovan je i prijem u Gradskoj kući, a mlade iz Evrope pozdravila je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

             „Niš je  danas prestonica igre u Srbiji jer imamo čast da ugostimo sve devojčice i dečake koji kroz igru i pesmu neguju tradiciju svog naroda i dostajno  reprezentuju svoju zemlju družeći se sa svojim vršnjacima iz okruženja“, kazala je Dušica Davidović dodajući da je Radost Evrope najznačajnija  manifestacija posvećena deci  Evrope.

               Učesnici ovogodišnje manifestacije u Nišu su deca iz Bugarske koja su se predstavila Folklornim ansamblom „Zlatna Trakija“ iz Haskova,a koji su splet igara izveli i u Gradskoj kući.

              Na manifestaciji učestvuju i deca iz Severne Makedonije sa festivalskim horom „Zlatno Slavejče“ iz Skoplja, kao i deca iz Austrije, a nastupiće instrumentalista Stefan Matić iz Beča. Decu Srbije predstavljaće Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“.

              „Preko 200 stotine izvođača biće na ovoj manifestaciji, a gostima iz inostranstva priključiće se i  pobednik festivala „Majska pesma“, hor „Osnovne škole „Kole Rašić“, folklorni ansambl KUD „Soko“  iz Sokobanje i KUD „Branislav Nušić“ iz Vladičinog Hana, solisti iz OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada kao i izvođači iz niških osnovnh škola „Radoje Domanović“, „Duško Radović“, „Vuk Karadžić“, „Njegoš“ i „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje“, dodaje Miljko Petrović, predsednik Centara tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“.          

        U proteklih 14 godina gosti Niša bili su 1500 mališana iz Bosne i Hercegovine, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Austrije, Francuske, Grčke, Kipra, Crne Gore, Švedske i daleke Kine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare