Niš poslovao pozitivno, opozicija kaže da su u investicije ubrojili i toalete

NIŠ

 

Čitavo prepodnevno zasedanje gradske Skupštine proteklo je u raspravi o jednoj tački dnevnog reda – Predlog odluke završnog računa budžeta za prošlu godinu.

Obim budžeta za 2017 godinu, kako su obrazložili iz  Sekretarijata za finansije, iznosio je 10,1 milijardu dinara. Ostvarenje prihoda je u iznosu od 77 posto a realizacija rashoda je 75 procenata. Grad je poslovao pozitivno . Ostvaren je budžetski suficit u iznosu od 118 miliona dinara. Najveći prihodi su od poreza na zarade gde je u odnosu na 2016., i pored smanjenja od strane Republike za tri posto ( ranije je ostvarivano 80 a sada 77 posto)  ostvareno više za oko 110 miliona dinara . Prihod od poreza na zarade iznosio je 3 milijarde 350 miliona. Više su ostvareni i prihodi od poreza na imovinu za oko 150 miliona dinara, kao i  ostali prihodi, što je u odnosu na 2016. Godinu više za oko 400 miliona dinara.

Rashodi su pratili naplatu prihoda , trošeno je onoliko koliko se imalo.- ovo su podaci koje su se čuli na današnjoj sednici Skupštine .

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović komentarisao je ove pokazatelje pozitivnim ali ne i zadovoljavajućim. Kako je kazao “  učinjeni su drastični pomaci i finansijski pomaci i stabilizacija u javnim finansijama grada, upoređujući ih sa podacima iz 2007 godine “.

On smatra da situacija nije najbolja ali da “ se pomeramo stabilnim koracima napred “: rekao je da se vraćaju dugovi iz ranijih perioda, da se ima likvidan budžet a da se ne podižu krediti .

“ Imamo najveće prihode ostvarene u budžetu do sada”, kaže Bulatović i dodaje da se od 2008 iz godine u godinu realizacija i procenat izvršenja budžeta pomera na bolje . Tako je 2008.  bio minus sedam , ove godine je plus 17 procenata. On kaže da su to činjenice koje nedvosmisleno govore u prilog toga da se stabilizuju javne finansije grad i “ stvaraju uslovi da svake naredne godine imamo sve više sredstava koji se stavljaju na raspolaganje za rešavanje osnovnih životnih i drugih potreba građana Niša.

On je ukazao na realna povećanja prihoda. Potsetio je da je porez na zarade u 2014. bio 3 milijarde i 100 miliona.  U 2015 je bilo povećanje poreza na zarade i ta tendecija je bila i u 2016 kada je iznosilo 3 milijarde i 229 miliona .

“ Idemo napred u stvarnom prihodu, ne u željama, ambicijama i potrebama”, kazao je Bulatović. Prihod veći za 120 miliona u odnosu na 2016.   i pored umanjenja od 200 miliona koje je posledica zakonskih ograničenja, jasan je pokazatelj  da su prihodi realno veći.

Što se tiče poreza na imovinu 2014. kada je bio do tada največi, iznosio je 787 miliona , 2015. bio je 847 miliona , a 2016. I znosio je  919. miliona dok je u  2017 iznosio   961 milion  “ bez povećanja poreske osnovice” kako kaže Bulatović. Ovo povećanje rezultat je povećanog stepena izgradnjei novih stambenih i poslovnih prostora koji se uknjižavaju.

“ Imamo izgradnju, imamo rezultate od postupka ozakonjenja kod objekata koji su postojali a nisu bili u sistemu evidentirani “, objasnio je on, navodeći da će ih u narednim godinama biti sve više.

Ukupni ostvareni prihodi se uvećavaju. Tako je 2006 ukupni prihodi grada iznisli su 4 milijarde 300 miliona a sada je 7 miliojarde i 855 miliona.

Realizacija je 2009, godine bila 65 posto , 2012 iznosila je 72 posto a danas je 78 procenata .

“ To su pomaci. Ovi rezultati su za poštovanje i oni će omogućiti da svi vi u budućnosti bolje živite” kazao je Bulatović i potencirao da su vraćeni dugovi iz prošlih vremena u iznosu od dve milijarde i 400 miliona a da prito ni jedan dinar nove obaveze nije stvoren.

“ Ne kažem da je dobro i  da treba da budemo zadovoljni sa ovim dobrim rezultatia ali, oni su bolji od onih koji su bili ranije”, kazao je gradonačelnik Niša i podsetio da je oporavak gradskih finansija potvrdio i fiskalni savet. .

Gradonačelnik je komentarisao i smanjenje broja nezaposlenih , odnosno povećanje broja zaposlenih u kontekstu povećanja prihoda Grada.

“Dve hiljade dvanaeste broj zaposlenih u gradu bio je 61806. Danas je 77000 zaposlenih koji primaju plate.

Mišljenju gradonačelnika suprostavila se opozicija.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković kazao je da prihodi nusu dobro planirani i da “ je prihod od poreza  na zarade za oko 300 miliona manji nego što je bio 2012. godine, što znači da iz godine u godinu mi idemo unazad. Tačno je da je u odnosu na prošlu godinu taj prihod od poreza na zarade, gde se vide nova radna mesta,  malo uvećan ali je manji u odnosu na 2012, što znači da u našem gradu ima manje zaposlenih ljudi nego što je bilo pre šest godina, kada je Demokratska stranka bila na vlasti.

On se osvrnuo i na prihod od poreza na imovinu

“ On je tri puta veći nego što je bio 2012. godine, što znači da se živi na grbači ovog naroda, da se našim sugrađanima izvršitelji svakog dana na vratima , da su takse, kazne mnogo u većem broju nego u prethodnom periodu ” kaže Stanković.On kaže da su prihodi koji se odnose na gradsko građevinsko zemljište “ očajno loši”, u odnosu na 2012.  godinu.

Gradonačelnik je kazao da je budžet iz 2012 godine bio nerealan jr je “ pumpan višestrukim povećanjima cena vode i grejanja”

Kapitalnih investicije u prošloj godini realizovane su samo 44 odsto što je posebno izazvalo reakciju Branislava Jovanovića.

Branislav Jovanović iz odborničke grupe “Niš moj grad” kaže “ da to nikad u istoriji nije bilo “ On je kazao da se u kapitalne investicije ubrajalo i izgradnja javnih taleta i liftova. “ Jasno vam je onda u kojoj fazi i kom stanju se Grad nalazi”, rekao je Jovanović.

On je potencirao da je realno zaposleno samo 900 radnika

O investicijama slično govore i odbornici Niške inicijative.

“Kada je o investicijama reč bilo bi dobro da se bar ulice završe. Naveo sam primer puta prema Niškoj Banji koji je započet prošle godine , stoji razrušen kao neko ruglo . Ja se slažem da se tu gradi nova industrijska zona ali nema se opravdanja da putevi budu razrovani “, rekao je Srđan Nonić. Podsetio je i na deo staze u Tvrđavi gde se kocka iz Kazanđijskog sokačeta “ ugrađuje godinu dana”.

Nonić je kazao da “ tri četvrtine izvršenja budžeta nije dobro izvršenje kako se predstavlja “. On je kazao da “ jeste bolje nego prethodnih godina ali daleko od toga da bude jako dobro. “ on je pomenuo primer grada Pirota koji ima 99, 9 posto izvršenja budžeta.

Nonić je rekao da se nema dovoljna kontrola utroška sredstava koja se izdvajaju za sport i da se nema realna kontrola rada na terenu.

Posle burnih diskusija i sučeljavanja mišljenja , uglavnom gradonačelnika i opozicionih stranaka, tek u popodnevnim satima, nakon opauze usvojena je prva tačka dnevnog reda, odnosno  Predlogu odluke o završnom računu budžeta

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare