Niš nema ledenu dvoranu ali ima Sofiju Rodić

NIŠ

  Niš, možda, nema ledenu dvoranu, ali ima Sofiju Rodić koja je od malih nogu zaljubljena u brzo klizanje, a svoju ljubav prema ovom sportu najbolje pokazuje osvajanjem medalja na takmičenjima. Do sada je bila više nego uspešna u tome, a sada nastavlja da niže uspeh za uspehom. Na samo dva takmičenja održana do sada u Zagrebu i u Češkoj kod Praga, osvojila je pet medalja, tri srebrne i dve bronzane.

 Na prvom takmičenju u Zagrebu  na Alpe Adria Trophy, dočekalo ju je preko 150 takmičara iz devet evropskih zemalja, iz Hrvatske , Slovenije, Bosne, Srbije, Madjarske, Rumunije , Austrije, Nemačke , Slovačke . Takmicenje se održalo 12. i 13. oktobra u Zagrebu.

“Takmičenje je  bilo  kvalitetno organizovano, a jakom konkurencijom najboljih klizača koji su stigli iz cele Evrope, ali Sofija je uspela da se domogne bronzane medalje i to u zadnjoj trci. Trka je bila na 500 metara i u finalnoj trci je uspela da bude 2 i sa tim rezultatom skupila je dovoljno bodova da  se u ukupnom plasmanu domogne bronzane medalje  što je za nju prevelik uspeh”, kaže Sofijin otac Petar Rodić.

 Drugo takmičenje se održalo u Benatky nad Jizerou kod Praga, a u pitanju je  Danubia koja je ujedno i Evropski kup. Takmičenje je održano od 18. do 20 oktobra . Za medalje se ovog puta takmičilo preko 250 klizača iz čak 15 zemalja.  Ukrajina, Turska , Kazahstan , Rusija , Letonija , Litvanija, Srbija , Austrija, Slovačka , Češka , Poljska, Slovenija , Hrvatska, Bugarska, Madjarska su zemlje iz kojih su na takmičenje pristigli najbolji takmičari u brzom klizanju.

 “ U Sofijinoj kategoriji bilo je dece iz Turske, Ukrajine, Rusije , Poljske, Slovačke , Češke , Litvanije i ono sto trebamo reći to je da su na tom takmičenju učevovala najbolja deca i tih zemalja”, ističe Petar Rodić.  “Sofija nije bila u konkurenciji za medalju pre početka takmičenja ali to se promjenilo tokom takmičenja. Posle svih kvalifikacionih trka  Sofija je uspela da prodje u finale  i njavažnijim trkama bude druga  što joj je donelo srebrnu medalju”.

I kao što uvek biva na takmičenjma na kojima učestvuje, ova mlada Nišlika i sada oduševila sve prisutne u dvorani.

 “I u trci na 222 metara je dobila srebrnu medalju i učvrstila je 2 mesto posle drugog dana , trećeg dana je bila 3 na 333 metara i osvojila je bronzanu medalju, pa je  u ukupnom plasmanu je bila 2 , samim tim osvojila je srebro “, dodaje Petar Rodić.

  Ono što uspehe i medalje Sofije Rodić čini još dragocenijim je podatak da ova devojčica koja je zaljubljena u brzo klizanje nema adekvatne uslove za treninge. Sofijin otac Petar Rodić kaže da na takmičenjima mnogi ostanu bez reči kada čuju da u Nišu nema ledene dvorane pa je Sofija samim tim uskraćena za kontinuirano i svakodnevno takmičenje u sezoni.

 “Verujemo da bi njeni rezultati bili još bolji kada bi se u Nišu, gradu koji sa ponosom predstavlja na svakom takmičenju, stvorili uslovi za bavljenje ovom sportom. Tada bi se na takmičenjima našlo i više takmičara iz Niša, a svaka osvojena medalja bila bi veliki uspeh ne samo za Sofiju već i grad Niš”, zaključuje Petar Rodić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare