Niš najviše privlači strane turiste

NIŠ

Panedmija COVID 19 je dosta  uticala na turistički promet i uopšte na turizam kao privredu  gradu, ali ono što je dobro to je da smo sada u 2021.godini imali  broj turista i ostvarenih noćenja na nivou 2019.godine, ističe Tijana Stefanović iz Turističke organizacije Niš a povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava u svetu.            

„U julu smo imali 20.405 noćenja. Niš su posećivali turisti sa svih strana. Najviše je bilo Slovenaca, Bugara, Engleza, Nemaca. Možemo slobodno da kažemo da je bilo gužve u gradu  i da su mogli da se čuju na ulicama mnogi jezici“, kaže Tijana Stefanović. Dodaje da je bilo više stranih turista nego domaćih.Oni ostvaruju i veći broj noćenja u Nišu.

 Prema njenim rečima svi koji dođu u Niš najviše se interesuju za naše bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

                „Ove godine su turiste privukli i festivali koji se održavaju u našem gradu.Niški džez festival Nišvil i Filmski susreti su bili jako posećeni“, objašnjava Tijana Stefanović.

                 Tijana Stefanović kaže da se u okviru Svetskog dana turizma Narodni muzej otvoriti svoja vrata posetiocima koji će besplatno videti pripremljene postavke 28.septembra.

                 „Obeležavanje ovog dana je jako važan za podizanje svesti kod ljudi o značaju turizma i njegovog kulturnog, ekonomskog i političkog uticija na  međunarodnu zajednicu. Nadamo se da ćemo uskoro u potpunosti prevazići posledice pandemije na šta  povećanje broja turista ove godine i ukazuje. To bi nam omogućilo  da realizujemo turističke projekte koji bi podigli turističku atraktivnost Niša i da se nađemo na svetsku turističku mapu“, kaže Tijana Stefanović.

                   Planiraju se novi projekti kao što su akva-park, botanička bašta, adaptacija  i restauracija hotela u Niškoj Banji, tu je i Cerjanska pećina, uzletište za paraglajderiste.

                   „U okviru Svetskog dana turizma  održava se i Turistički forum na Srebrnom jezeru u organizaciji Turističke organizacije Srbije u Turističke organizacije Velikog Gradišta. Forum okuplja predstavnike svih turističkih organizacija kao i sve vodeće turističke organizacije Srbije, razmatraju se pravci razvoja  turizma nakon pandemije, problem koji dolazi sa odlivim kadrova i mogućnost adaptacije naših lokaliteta za društveno  oštećene grupe“, kaže  Tijana Stefanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare