Niš je ponovo prestonica folklora

NIŠ

  Niš će i ovog jula biti prestonica folklorne umetnosti zahvaljujući Studentskom kulturnom centru i Akademskom folklornom ansamblu „Oro“ SKC Niš koji su organizatori Međunarodnog studentskog festivala folklora koji se održava po 16. put u „carskom gradu“  od 16. do 20. jula.

                                 Organizatori su i ove godine najavili veliki broj gostiju iz više zemalja, a publika će uživati u igrama ansambala koji dolaze iz  Grčke, Češke, Čilea, Kolumbije, Nemačke, Poljske, Turske i Srbije. Svi oni imaće priliku da kroz muziku, nošnje i igre predstave duh i tradiciju svog naroda.

                                Festival počinje svečanim defileom učesnika glavnom ulicom u 19 sati, a potom i velikim koncertom na Letnjoj pozornici u 20.30. Defile koji na trenutak oživi Obrenovićevu ulicu šarenilom kostima koje nose igrači uvek privuče veliku pažnju Nišlija koji sa puno ljubavi prate igru folklornih ansambala. Posebno interesantan detalj je na Trgu kralja Milana kada članovi svih folklornih ansambala koji učestvuju na Festivalu jedan za drugim publici prikažu deo svog nastupa.

                           Drugog dana festivala u 21 sat, takođe na Letnjoj pozornici, nastupiće ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“,Priština, Gračanica. Oni će izvesti koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“.

                         Tokom trajanja festivala ansambli će, osim u Nišu, nastupiti na koncertima i u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu.

                          Festival se zatvara u četvrtak, 20. jula, koncertom na Letnjoj pozornici od 20:30, kome takođe prethodi defile učesnika Obrenovićevom ulicom od 19 sati.

                          „Na otvaranju i zatvaranju sa nama će biti i volonteri iz NURDOR-a. Svi koji žele moći će da doniraju novac za unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka“, kažu iz SKC-a.

                           Inače, festival je u proteklih 16 godina ugostio više od stotinu ansambala sa različitih meridijana. 

                            „Članstvo u Međunarodnoj asocijaciji folklornih festivala i narodne umetnosti CIOFF – Nacionalna sekcija Srbije, ukazuje da je Festival organizovan po pravilima CIOFF i u skladu sa Konvencijom UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulturne baštine“, ističu organizatori.

                           Međunarodni studentski festival folklora je prvi u Srbiji koji je ovako rangiran, te je ovakvo priznanje još snažnije utabalo staze za naredne uspehe niškog festivala i stvaranje brenda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare