Niš je otvoren za saradnju sa Slovenijom

NIŠ

Grad Niš je otvoren za svaki vid saradnje   sa državom Slovenijom. Ekonomska i privredna saradnja  postoji i sada  a u anrednom periodu mogla bi da bude i veća. Niš je sve interesantniji slovenačkim investitorima i firmama od kojih mnoge već posluju u ovom gradu, rečeno je tokom susreta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom.  Gradonačelnica Sotirovski je ovom prilikom predstavila Niš kao grad sa povoljnim poslovnim ambijentom. Najavljena je mogućnost otvaranja slovenačkog počasnog konzulata u Nišu.

Sastanku gradonačelnice Sotirovski sa slovenačkim ambasadorom prisustvovao je i Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga, opštine koja već ima dobro uspostavljenu saradnju sa jednim od gradova u Sloveniji. Njima su se pridružili i predsednici društava Slovenačko-srpskih prijateljstava.

                       „Razgovarali smo o stavrima koje pre svega možemo da realizujemo u budućnosti. Mislim na saradnju Niša i pojedinih slovenačkih gradova, dolaska slovenačkih investitora, razvoj Niške Banje po ugledu na slovenačke tolice čiji menadžment pokazuje kako se posluje u uslovima Evropske unije. Slovenija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i to nam puno znači, a važno je i našem gradu, jer možemo međusobno da sarađujemo s gradovima u Evropi i zajedno učestvujemo na konkursima EU. Važna je i avio linija Niš-Ljubljana koja nas još više povezuje“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                      Sotirovski je dodala da mogućnost saradnje postoji a posebno je istakla da u Srbiji radi veliki broj slovenačkih firmi koje zapošljavaju veliki broj naših ljudi, oko 25.000. Posebno je istakla podatak  da je razmena između Srbije i Slovenije dve milijarde evra.

                      Saradnja Niša sa slovenačkim gradovima bi mogla u budućnosti da ojača još više jer postoje  svi uslovi za to.

                      „Zadatak jednog prestavnika neke strane zemlje nije to da sedi u Beogradu, a posebno to nije zadatak slovenačkog ambasadora posebno zbog toga jer je Slovenija prisutna  u Srbiji kada se radi o ekonomiji. Drugi razlog je to jer u Srbiji žive Slovenci koji su okupljeni u slovenačkim društvima. To je razloga da posetim  gradove u Srbiji i da sa njima uspostavljamo i bržu i bolju saradnju. Slovenija podržava Srbiju na putu ka EU i to će da radi i dalje, a to koristi ne samo državi već i lokalnim zajednicama. Slovenija ima skoro 1500 preduzeća na prostoru Srbije i naš je interes da i dalje investiramo ovde, posebno na jugu Srbije i da zapošljavamo još više ljudi“, istako je slovenački ambasador.

                      U Nišu rade dva slovenačka društva, „Zdravica“ i „ Franc Prešern“. Članovi ovih društava čuvaju slovenačku kulturu i jezik i predstavljaju Sloveniju u Srbiji.                       Narodni poslanik Milija Miletić je govorio o sradnji sa Svrljigom i Slovenijom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare