Niš je, kažu, na korak od raspisivanja međunarodnog tendera za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

NIŠ

Zasedanje Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, kojim predsedava Niš, održano je u Naučno-tehnološkom parku i posvećeno je institucionalnoj podršci za razvojne projekte u oblasti zaštitne životne sredine. Sastanak je organizovao NALED.             

Gradonačelnici i predsednici opština razgovarali su o budućem održivom razvoju na lokalnom nivou što je usko povezano sa orijentacijom o napuštanju linearne i razvijanju cirkularne ekonomije.

              Obraćajući se učesnicima, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je koliko je značajno da razvijamo svest o zaštiti životne sredine i navela da je Niš na korak do raspisivanja međunarodnog tendera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekta u kome je grad  imao svesrdnu pomoć Ambasade Švedske.

             Govorila je o realizovanim ili započetim projektima koji imaju za cilj održivi razvoj i zaštitu životne sredine u Nišu.

              “Cirkularna ekonomija štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara nova radna mesta. Istovremeno, to je i borba protiv klimatskih promena. Grad Niš svakodnevno na svojoj agendi ima ekološke teme, da napušta linearnu ekonomiju i da svoj razvoj zasniva na znanju, na inovativnim i visokim tehnologijama”, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

              Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović je rekla da je cilj zasedanja da se čuje kakva je podrška potrebna gradovima i opštinama da bi bili uspešni. Ona je istakla da nordijski region ima originalna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine i sa upravljanjem otpadom koja želimo da primenimo u Srbiji.

               “Današnja sednica je posvećena temi zaštite životne sredine i održivog razvoja i projektima iz te oblasti, odnosno podršci i merama koje država može da obezbedi da bi lokalnim samoupravama pomogla da u ovoj oblasti budu uspešne i da idu u korak sa savremenim trendovima održivog razvoja. Zbog toga smo danas u Nišu organizovali i panel sa predstavnicima Nordijskih zemalja, sa njihovim ambasadama i stručnjacima iz ove oblasti, jer je taj region rasadnik najsavremenijih i pametnih rešenja koja u Srbiji želimo da primenimo. Za nas u NALED-u je to posebno važno, jer se sistematično bavimo temama iz ove oblasti koje su inače članovi prepoznali kao prvi prioritet u odnosu na druge teme koje su kod nas na agendi, kao što je unapređenje poreskog sistema, zdravstvenog sistema ili razvoja uprave”, istakla je Violeta Jovanović.

                       Zaštita životne sredine je dobila prioritet po mišljenju naših članova i zbog toga se u NALED-u sprovodi već desetak projekata iz ovih oblasti koji se bave pitanjem otpada od hrane, upravljanjem različitim tokovima otpada, električnog i elektronskog, pitanjem reciklaže i onog što je jednako važno- pitanjem procedura i regulative u ovoj oblasti, pitanjem naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine, odnosno naknade za zagađivanje, kako se ona naplaćuje i troši, jer će to biti i kičma daljeg postupanja države i novih programa u ovoj oblasti, dodala je Violeta Jovanović.

                  “ Danas sa liderima gradova i opština razgovaramo o ovoj temi, da vidimo kakvo je stanje po ovom pitanju u tim sredinama i kakva im je podrška potrebna da bi u tome bili uspešni. Država može pre svega da pojednostavi svoje postupke u ovom segmentu, tu je NALED dobar resurs, jer mi imamo konkretna rešenja koja smo iznedrili kroz dijalog sa našim članovima, imamo i rešenja koja se tiču upravo ove naknade iz ove oblasti depozitnog sistema koji je u pripremi i sistema za bolje upravljanje različitim tokovima otpada”, istakla je Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare