Niš je jedini grad u Srbiji u kome je održana humanitarna vožnja oldtajmera

NIŠ

 Nišlije je na ulicama grada proteklog vikenda dočekala neobična slika i na trenutak ih vratila u vreme 60-ih i 70-godina. Zajedno sa najsavremenijim automobilima, na ulicama su mogli da se vide i automobili koji su bili u modi pre pola veka, ali koji i sada plene svojom elegantnom linijom karakterističnom za to vreme. U njima, za volanom džentlmeni. Vozači obučeni po modi iz istog perioda kao i njihovi oltajmeri. Cela slika je predstavljala pravu atrakciju i izazvala je pažnju starijih, mlađih i najmlađih Nišlija, ali je cilj vožnje oltajmera ulicama grada mnogo dublji i humaniji. Niš je na ovaj način postao  jedini grad u Srbiji na čijim je ulicama održana humanitarna vožnja oldtajmera, – Distingvišd Džentlmens drajv- kao deo globalne akcije koja je organizovana u 55 zemalja a čija je poruka  očuvanje psihićkog i fizičkog zdravlja muškaraca i borba protiv kancera prostate. Okupilo se više od trideset učesnika iz cele Srbije, Organizator vožnje je Oldtajmer klub Niš.

                         Od kada postoji u svetu, u protekloj deceniji prikupljeno je 37 miliona dolara, za istraživanje i lečenje ove opake bolesti. Nišlije su pokazale da su deo sveta, jer je Niš deo globalne akcije.

                          „Ovo je drugi skup u svetu, a prvi put se održava u Nišu. Održava se u 55 zemalja a u globalnoj akciji učestvuje oko 5.500 vozača i do sada je sakupljeno oko 250.000 dolara koji odlaze u Fond za istraživanje kacera prostate. Sa kraćom, promotivnom vožnjom, mi smo jedini u Srbiji koji organizujemo ovu vožnju i tako smo stali i ispred Beograda i Novog Sada. U Nišu se događa  nešto lepo i imaće odjek u celom svetu. Vozači su prilagodili i stil oblačenja, neki su obučeni i po modi iz 1930.godine. Tom vremenu koje nekada bili prilagodili smo ne samo garderobu već i ponašanje i ophođenje sa ljudima.Na taj način dajemo lep  primer džentlmenskog ponašanja i vraćamo ona stara vremena“, kaže  Bata Stefanović ispred Oldtajmer kluba Niš.

                         Pažnju građana je posebno privukao crveni dvosed koji je dobro očuvan a na osnovu njegovog izgleda moglo bi se reći da je koliko juče izašao iz fabričkog pogona automobila.

                          „Auto je iz 1974.godine, model je budžetni, napravljen za narodne mase u engleskom stilu. Dvosed je i odličan je za vožnju po lepom vremenu. Malo je i doteran ali je osnova bila dobra pa je sređivanje trajalo oko šest meseci. Registrovan je pre mesec dana i sada može da se vozi“, kaže Dejan Tonić, učesnik akcije.

                        U vožnji je ućestvovalo više od 30 vlasnika oldtajmera, pristiglih iz desetak gradova iz cele Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare