Niš: Dolazak Rusa i Ukrajinaca povećao kirije

NIŠ

U Nišu se stanovi mogu iznajmiti po ceni od stotinak do 1.200 evra mesečno, u zavisnosti od njihove lokacije, kvadrature, spratnosti, starosti, fizičkog stanja i opremljenosti, podaci su agencija za promet nekretnina, specijalizovanih sajtova i zakupaca, pokazuje istraživanje Danasa.

„Mesečne zakupnine iznajmljenih stanova počele su da rastu još pre pandemije korona virusa, u januaru i februaru ove godine su nešto malo pale, a onda su od marta počeli da dolaze Rusi, Ukrajinci i Belorusi, pa su cene ponovo porasle“, kaže za Danas Miloš Kocić, menadžer agencije Bulevar nekretnine.

On kaže da su Rusi, Ukrajinci i Belorusi u Niš dolazili „bojažljivo“, ali da je njihov priliv postao daleko veći po početku rata u Ukrajini.

„Rusi stižu preko Rusko- srpskog humanitarnog centra, u grupama od desetak, a nama se za iznajmljivanje stanova obraćaju i Rusko- srpski humanitarni centar i oni pojedinačno“, kaže Kostić.

On kaže da se u poslednje vreme traže i ekskluzivni stanovi, za predstavnike firmi koje u ovom gradu imaju sedište ili povremene poslove, a koje plaćaju te firme.

„U principu, zakup stana od 30 ili 40 kvadrata u centru grada košta od 200 do 350 evra. Oko 80 odsto stanova je opremljeno, ostali su uglavnom neopremljeni, a vrlo malo je poluopreljenih“, kaže on.

Kostić očekuje da zakupnine dodatno porastu u avgustu, nakon što studenti, već od maja, počnu masovnije da zakupljuju stanove u kojima će biti od septembra, kada počinje školska godina.

On dodaje da su cene stanova u kućama po kvadratnom metru jeftinije nego u stambenim zgradama, ali da kirije na kraju „dođu na isto“, pošto su iznajmljeni stanovi u kućama često veći od onih u zgradama, i najčešće zauzimaju ceo sprat.

Stambene agencije za svoje usluge jednokratno naplaćuju pola prve kirije od zakupodavca koji za stan traži manje od 300 evra, a pola prve kirije i od zakupodavca i zakupca ukoliko je zakup iznad 300 evra.

Naš sagovornik kaže da se svi ovi podaci odnose na stanove čija je mesečna stanarina iznad 200 evra, pošto jeftinije stanove građani najčešće nalaze mimo agencija.

Nišlija B. Đ. kaže da je njegova porodica iznajmila stan u kući od više od 60 kvadratnih metara kod Crkve Svetog Nikole, u širem centru grada, za 130 evra.

On kaže da stanove već godinama iznajmljuju mimo agencija, preko poznanika i prijatelja, i gledajući oglase na sajtovima ili banderama.

„Ima i stanova koji su ispod stotinu evra, na periferiji, u kućama, u nešto lošijem stanju“, kaže.

Dodaje da je prilikom traženja stana „zaista nailazio na sve i svašta“.

„Ljudi izdaju stanove u poluraspadnutim kućama, napravljenim od blokova, sa vlagom i očajnom stolarijom…“, kaže on.

Prema oglasima na specijalizovanim sajtovima, stanovi u centru Niša mogu se naći po ceni od 270 evra pa nadalje.

Oglašeni „rekorder“ je stan od 160 kvadrata, u širem centru grada, u kvartu Crveni pevac, koji košta 1200 evra.

Stan je namešten, zgrada ima lift, a on ima centralno grejanje i nalazi se na poslednjem spratu.

Dvosobni stan van šireg centra, recimo u perifernoj opštini Pantelej, površine 47 kvadarata, na trećem spratu, može se iznajmiti za 180 evra.

Kirija za garsonjere u stambenim zgradama, površine od 27 do 34 kvadrata, iznosi od 120 do 200 evra.

U Nišu se može iznajmiti namešten stan i “na dan”, a dnevni zakup, prema specijalizovanim sajtovima, košta od deset do 20 evra.

Stanovi za izdavanje u Novom Sadu postaju sve skuplji, a sa skorašnjim skokovima cena, iznajmljivanje nekretnina postaje pravi luksuz. Iako agencije za nekretnine imaju veliki broj stanova u ponudi, ipak vlasnici koji izdaju stanove, radije se odlučuju da zaobiđu i agencije, ali i državu.

Kod agencija, za stan od 60 kvadratnih metara u centru grada, morate izdvojiti oko 500 evra, a upola manji stan može naći i po ceni od 200 evra mesečno. U ulici Jovana Subotića, u centru grada stan od 40 kvadrata kod agencija može se naći i po ceni od 300 evra.

Sa druge strane, po približnim cenama mogu se naći veći stanovi. Tako se stan od 100 kvadrata u ulici Modene u samom centru grada, može iznajmiti za 550 evra. Za nešto manji stan, od 89 kvadratnih metara na Trgu Galerija, kirija iznosi čak 900 evra.

Zbog toga se zakupci najčešće opredeljuju za stanove u oglasima, najčešće na društvenim mrežama, jer im to donosi nešto povoljnije uslove, makar u pogledu cene. U komentarima se najčešće mogu pronaći prigovori u odnosu cene, kvadrature, stanja i opremljenosti stanova.

Izvor: Danas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare