Niš dobio novi festival

NIŠ

Prvi pijanistički festival u Nišu, Hammer Piano Festival, nova kulturna manifestacija u Nišu, održana je u periodu od 6. do 9. oktobra. Ideja za osnivanje Festivala potekla je od dr Stefana Sretića, pijaniste i asistenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je ujedno i umetnički direktor festivala. Festival je zamišljen sa idejom da promoviše klasičnu klavirsku muziku i domaće i strane izvođače, koji će se predstaviti niškoj publici. Zamišljen je kao projekat na duže staze, kao manifestacija koja će iz godine u godinu da raste i razvija se.

     „Festival je nastao sa ciljem osnivanja nove kulturne manifestacije u našem gradu. Usled smanjene ponude kulturnog sadržaja, prvenstveno klasične muzike, došli smo na ideju kako da obogatimo ponudu umetničkog sadržaja na našoj muzičkoj sceni. Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da uživaju u delima klasične klavirske muzike. HAMMER se odnosi na klavirski čekić, vizuelno upečatljiv i karakterističan deo klavira, a ujedno kao simbol predstavlja spoj čvrstine, sile i elegancije“,  izjavio je direktor Hammer Piano Festivala dr um Stefan Sretić.

    Program festivala je trajao 4 uzastopne večeri,činila su ga dela kako iz repertoara tradicionalne klasične klavirske literature, tako i dela savremenih domaćih autora.

   „Nadamo se da će vremenom postati tradicionalna manifestacija, i čvrsto verujemo da će postati novi brend po kome bi grad Niš bio poznat. Jedan od ciljeva je da se umetnička muzika približi našoj publici, da se podigne svest o tome koliko je klasična muzika važna za kako opšte obrazovanje, tako i za intelektualni razvoj, prvenstveno kod dece, a pogotovu u današnje vreme gde smo bombardovani kičem i šundom sa svih strana“, kaže Sretić.

    Na Festivalu su se predstavili domaći i strani izvođači. Festival je otvorio slavni italijanski pijanista, virtuoz Frančesko Libeta koji se publici predstavio delima Vebera, Šopena, Lista i Betovena. Kao deo pratećeg programa, pijanista Libeta je održao i jednodnevni master klas za studente klavira.

    Druge večeri Festivala publika je čula kompozicije domaćeg autora, kompozitora Mirka Topalskog iz Novog Sada u izvođenju niškog pijaniste Andrije Mamutovića, docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu. Program su činile kratke kompozicije, neo-baroknog stila. Ono što je zanimljivo to je činjenica da je pubilka mogla da se upozna sa samim autorom.

      Treće veče Festivala bilo je posvećeno godišnjicama velikih kompozitora. Obeleženo je 160 godina od rođenja Kloda Debisija i 150 godina od rođenja Aleksandra Skrjabina. Program večeri sačinjen od dela ove dvojice kompozitora, a izveli su ih pijanistkinja Sanja Bizjak, koja živi i radi u Francuskoj u Parizu. U pauzi između dva dela,  prikazana je projekcija kratkog dokumentarnog priloga u trajanju od desetak minuta u kome su o Debisiju i Skrjabinu govorili profesori Fakulteta umetnosti u Nišu, muzikolozi profesor dr Sonja Cvetković i profesor dr Nebojša Todorović, sa katedre za teorijske predmete, i dr umetnosti Ivan Novaković vanredni profesor katedre za klavir.

     Na četvrtoj večeri, a ujedno i na zatvaranju festivala, dodeljeni su sertifikati studentima o pohađanom master klasu, kao i zahvalnice predstavnicima sponzora i partnera  festivala, nakon čega  se publici predstavila naša slavna pijanistkinja Rita Kinka, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu sa Taj gudačkim kvartetom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare