Niš centar svetskog paraglajdinga

NIŠ

 

Najbolji piloti iz 30 zemalja sveta , sa svih kontinenata, došli su u Niš da bi se takmičili u nebeskim trkama na visinama do 3500 metara. Sto trideset najiskusnijih pilota sveta boraviće u našoj zemlji do 24. juna i  nadmetati se u vazdušnim trkama od 70 do 100 km.

Svetski kup u paraglajdingu organizovao je Vazduhoplovni savez Srbije.  Srbija je jedna je od pet destinacija, pored Francuske, Švajcarske, Brazila i Ekvadora, u kojoj se organizuje takmičenje ove godine. Piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Leskovcu, Vranju i Dimitrovgradu.

Za učesnike I goste u Oficirskom domu organizovan je najpre brifing a potom I svečano otvaranje Svetskog kupa u paraglajdigu 2017.

“Ovde su najbolji piloti sveta a nama su dragi gosti. Imati goste iz 30 zemalja sveta , skoro sa svih kontinenata u našem gradu je čast. Uradićemo sve što je potrebno, mada smo do sada sve uradili kada su u pitanju pripreme, da takmičenje može da se odvija na zadovoljstvo svih. Pored utiska koji oni nose , iz ugla iz koga oni posmatraju svet, adrenalina, iz razgovora sa njima razumeo sam da im je najveći utisak pogled na prirodu. Jug Srbije, ove lepote jesu poseban utisak  za njih. Imamo čime da se podičimo I pohvalimo. Siguran sam da će slike koje će poneti iz vazduha će biti najlepše slike naše zemlje”, rekao je gradonačelnik Niša darko Bulatović, pozdravljajući svetske pilote.

Lokalna samouprava , grad Niš je ovog puta pokazao da je spremna da organizuje svetske skupove na najvišem nivou.

“ Kada smo uspeli da na pravi način organizujemo boravak Vlade republike Srbije , kao nešto što je najznačajnije, onda smo spremni I sve drugo . U oganizaciji Svetskog kupa u paraglajdingu smo do sada uradili sve kako treba . U poslednjih godinu dana imali smo mnogo aktivnosti, organizacija visokog nivoa , svetskog I evropskog značaja . Sve je lakše nakon tako značajnih događaja iz prethodnog perioda. Zadovoljstvo nam je da budemo domaćini I organizatori svih onih sadržaja koji su potrebni ovom gradu i čega smo decenijama bili željni.

U Oficirskom domu u Nišu , na svečanosti otvaranja Svetskog kupa takmičare I goste pozdravio je Bratimir Vasiljevič, predsednik gradske opštine Pantelej na čijoj teritoriji se takmičenje odvija.

“Posebno poštujemo to što radite. Ceneći granice koje pomerate I domete koje postižete I mi smo pomerili sopstvene granice I učinili sve da ispoštujemo stroge zahteve I potrebe koje ovo takmičenje svetskog ranga podrazumeva. Zahvalni smo na poverenju koje ste nam ukazali .Pština Pantelej I grad niš se po prirodnim uslovima svrstavaju u jednu od pet destinacija na svetskoj mapi paraglajding odredišta. Ponosni smo I brižljivo čuvamo ono što imamoi stavljemo vam na raspolaganje, sa željom da imate dobro vreme  i još bolji vetar za vrhunski uspeh.”, rekao je Bratimir Vasiljević, predsednik gradske opštine Pantelej

Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije , glavni organizator takmičenja veoma je zadovoljan organizacijom I prijemom takmičara u gradu na Nišavi.

“ Iza nas je najteži deo posla, organizacija, priprema, otvaranje, registracija, dolazak pilota i slično. To je mukotrpan posao, vrlo stresan   Kad se leti nama je lakše, jer smo mi tamo kao ribe u vodi. Od ponedeljka će vremenske prilike biti bolje i mi počinjemo da radimo ono što najviše volimo i što znamo. Velika čast je imati na takmičenju 130 najboljih pilota svetaali I odgovornost . Mi smo se maksimalno potdudili da ih domaćinski primimo. Ocene, već sada , od svih njih su pozitivne. Iznenađeni su koliko smo dobri domaćini. Interesantno je da kad smo u nekim zemljama od kojih očekujete najbolji prijem, to izostane. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu”, rekao je Ovuka

Poleće se sa Svrljiških planina iznad sela Oreovac, opština Pantelej, sa 1000 metara nadmorske visine, sa mesta koje se zove Višegradske stena. Kada se piloti vinu u visine, uz pomoć termičkih strujanja penju se na visine od 3000 metara I počinje trka u određenim pravcima . U zavisnosti od pravca vetra ići će se ka Knjaževcu I Zaječaru, ka Pirotu I Dimitrovgradu , kao i Leskovcu i Vlasotincu. To su tri glavna pravca kojima na će se  trke odvijati, u rasponu od 110 do 120 kilometara, što znači cela jugoistočna Srbija.

Mnogima nije poznato da su prvi letovi u paraglajdingu u Srbiji napravljeni upravo ovde , na ovoj lokaciji, kada je paraglajding u svetu tek bio u povoju, tako da je ovo mesto i Srbija deo istorije paraglajdinga.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota – Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević.

Takmičenje su podržali Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare